έτσι θα νικήσουμε τη γραφειοκρατία!…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

οι βασικές αιτίες της γραφειοκρατίας!!!

Πριν 2 αιώνες, επί Όθωνα και Καποδίστρια, ήρθε και στην Ελλάδα το παράλογο ‘δουλικό’ ευρωπαϊκό σύστημα , όπου οι  Υπάλληλοι δουλεύουν 8 ώρες κάθε μέρα, την ίδια δουλειά, με σταθερό μισθό.

Αυτό δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του ελεύθερου και εφευρετικού Έλληνα !. Είναι φυσιολογικό που δεν παράγουμε, αφού θα πάρουμε τα ίδια χρήματα μη δουλεύοντας…  Ο λόγος που γίναμε γραφειοκράτες, είναι πως αντιδράμε που η εργασία έγινε δουλεία…

Για να μειώσουμε την γραφειοκρατία χρειάζονται  μεταρρυθμίσεις :

(στον Δημόσιο, αλλά και στο ιδιωτικό τομέα, και παντού)

  1. Μείωση του 8ωρου σε 6-5-4 ώρες, και παράλληλη αύξηση εργαζομένων, και μείωση ανεργίας. Όταν ένας δουλεύει πολλές ώρες, αρχίζει και βλέπει τη δουλειά  σαν ‘τη ζωή του’, σαν ‘το σπίτι του’, κι αυτό είναι μονότονο και επικίνδυνο.
  1. Να μην υπάρχει ‘μόνιμος’ Δημόσιος Υπάλληλος. Να κάθεται 2-3-5 χρόνια, και μετά ας κάνει άλλη δουλειά.  Όλοι έχουμε δικαίωμα να γίνουμε δημόσιοι Υπάλληλοι, για λίγα χρόνια…
  1. –Συχνές αλλαγές των εργαζομένων σε διάφορα πόστα, ή άλλη παρόμοια υπηρεσία, κλπ. Για να μη βαριούνται, να μεταδίδουν καινοτόμες ιδέες από μία εργασία σε άλλη, για να βρούνε αυτή που τους ταιριάζει περισσότερο. Αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, όλοι να περάσουμε από μια δύσκολη δουλειά…
  1. 4.Διαρκώς κυμαινόμενος μισθός, ανάλογα με την εφευρετικότητα, την παραγωγικότητα, τις εμπειρίες, και τις ανάγκες του καθενός. Θα συναγωνίζονται όλοι, να βρουν τρόπους για πιο εύκολη εργασία, για πιο απλοποιημένη, πιο αποδοτική.
  1. Αποσυνδέεται ο μεγάλος μισθός από την ‘υψηλή’ θέση. Αν ένας νέος έχει διοικητική ικανότητα, να ανεβαίνει γρήγορα στην ιεραρχία, κι ας παίρνει λιγότερα χρήματα από άλλον που κάνει πιο δύσκολη δουλειά.
  1. Αφορολόγητο ‘κρυφό’ επίδομα- ‘δώρο’, που δίνει ο εργοδότης πάνω απ το μισθό, (10-20%), αναλόγως, και θα μπορεί να το μειώσει ή να το πάψει, χωρίς προειδοποίηση. Σε ‘ρίχνουν στο φιλότιμο’, σε αφήνουν να νομίζεις  πως κλέβετε μαζί  την εφορία ! Κι έχεις  το φόβο μήπως σε ξαναγυρίσουν στο βασικό μισθό.
  1. Μερική αυτενέργεια του εργαζόμενου, να παρακινείται να παίρνει πρωτοβουλίες, να εφαρμόζει το ‘πνεύμα’ του νόμου, όχι ‘κατά γράμμα’. Αν εφαρμοστούν απόλυτα οι νόμοι, φέρνουν γραφειοκρατία…
  1. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας: λίγη μουσική, καφεδάκι, ψωμοτύρι, λίγο κρασάκι, ταυτόχρονα με τη δουλειά.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει μια διαρκής σκληραγωγία: το 1/3 του χρόνου να εργάζονται όρθιοι, μετά  καθιστοί  , λίγο περπάτημα, και πάλι όρθιοι. Αυτή είναι η μέση λύση, ανάμεσα σε μερικές μοντέρνες εταιρείες (κινητές τηλεφωνίες), που τους έχουν συνεχώς σε ορθοστασία, ενώ από την άλλη πλευρά στο δημόσιο κάάάθονται χαζεμένοι…

                                ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

 Σχόλια:  1. –-Στην αρχαία Ελλάδα  ήταν λίγοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και όχι μόνιμοι, αλλά μόνο για ένα έτος. Οι περισσότεροι πολίτες ήταν μικρο-αγρότες, τεχνίτες, και μικροεπαγγελματίες, όχι ιδιωτικοί υπάλληλοι!.

  1. –Η ορθοστασία για μισή – μία ώρα, είναι πολύ καλή άσκηση του σώματος, όπως και το περπάτημα ή το τρέξιμο. Και μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε σημερινό καθιστικό επάγγελμα.
  2. –Ακόμα και το είδος της καρέκλας που κάθεται ο εργαζόμενος, έχει σχέση με την γραφειοκρατία. Οι μοντέρνες πλαστικές πολυθρόνες με ρόδες, που ανεβοκατεβαίνει το κάθισμα, και έχουν ελαστική πλάτη, όσο κι αν φαίνονται άνετες, είναι γραφειοκρατικές, χαζεύουν. Το καλύτερο κάθισμα για τον εργαζόμενο είναι ένα απλό σκαμνί , σε ύψος καρέκλας, αλλά χωρίς καθόλου πλάτη(!!). Σηκώνεσαι και κάθεσαι εύκολα, έχεις πόδια και χέρια ελεύθερα, η μέση σκληραγωγείται, και όλο το σώμα.
  3. –Πολλές μοντέρνες εταιρείες προσπαθούν να κάνουν την δουλειά διασκέδαση, με πολλές ανέσεις. Αλλά κι αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχει μια μικρή δυσκολία, για να μας ξυπνάει. Το να αγαπάμε πάρα πολύ τη δουλειά μας, είναι ‘εκ του πονηρού’, δηλώνει εργασιομανία, ανικανότητα διασκέδασης.
  4. — Ο σοφός λαός, αντί για τη σωστή λέξη ‘εργασία’, λέει ‘δουλειά’, για να μας υπενθυμίζει πως πρέπει κάποτε να πάψει η πληρωμένη εργασία, είναι δουλεία.  Η εργασία είναι εθελοντική δημιουργία, και σε μια σωστή κοινωνία γίνεται δωρεάν.   Οι ευρωπαίοι  έχουν τις λέξεις :  work, arbeit , χωρίς να γνωρίζουν  πως προέρχονται από την σωστή ελληνική λέξη : έργον.
  5. –Υπάρχουν και άλλες αιτίες που έχουμε γραφειοκρατία: πολυνομία, πολλά έγγραφα, πολλές υπηρεσίες. Χρειάζονται και γι αυτά μεταρρυθμίσεις.
  6. —–ας κλείσουμε με ένα ποίημα του Χρήστου Καραΐσκου…

Γραφειοκράτης

Δουλεύει ο αγρότης, και βόσκει ο τσοπάνος

και όλα σου τα φέρνει, και συ περνάς καλά

Ιδρώνει ο εργάτης, στη φάμπρικα πεθαίνει

και όλα σου τα φέρνει, κι η πείνα ας τονε δέρνει

Και συ σ’ ένα γραφείο, απλώνεις τα ποδάρια,

κι όλο χτυπάς τα ζάρια, από την τεμπελιά

Μέγας γραφειοκράτης, ρουφιάνος και κηφήνας

εννέα έχει ο μήνας, ο μήνας της ρουτίνας

Αχ τί μονοτονία !, τί άχαρη ζωή!

αχ τί μελαγχολία, τί μέρα ανιαρή!

Κι όλο μετράς τα χρόνια, μεσ’ το στενό γραφείο,

πότε θα πάρεις σύνταξη, για το νεκροτ