Ίμια – Δραματική νύχτα: Ο Ερντογάν αποδέσμευσε τους κανόνες εμπλοκής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κρίσιμες ώρες στο ανατολικό Αιγαίο – Την ώρα που η Αθήνα ελπίζει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ο «σουλτάνος» φέρεται αποφασισμένος ακόμα και για ένοπλη σύρραξη

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, είναι χαρακτηριστικές και αποτυπώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο:

«Από τη αρχή είχαμε πει στην ελληνική πλευρά να μην κάνει τέτοια πράγματα και να μην μας βάλει σε μπελάδες. Να σταματήσουμε τις αψιμαχίες σε θάλασσα και αέρα. Όταν δεν σταμάτησαν οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «τέτοια πράγματα συνέβησαν χθες το βράδυ. Τελείωσε χωρίς προβλήματα».

Σε δήλωση δε στην εφημερίδα istiklal, φέρεται να είπε πως «Οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν για μία ακόμη φορά στα Καρντάκ (Ίμια)».

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι δεν έχουν καμία διάθεση για διπλωματική λύση στα ζητήματα με την Ελλάδα. Αυτό άλλωστε είναι ξεκάθαρος και από τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να υποστηρίξει εν μέσω κρίσης πως «τα Ίμια είναι δικά μας».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαταγή από την τουρκική πολιτική ηγεσία να αποτρέψουν κάθε κίνηση των Ελλήνων γύρω από τις βραχονησίδες.

Για το λόγο αυτό, συνολικά 11 τουρκικά σκάφη βρίσκονται περιμετρικά των Ιμίων διαμηνύοντας προκλητικά πως «είναι τουρκικό έδαφος». 
Ο ελληνικός στόλος ωστόσο, κινείται προς την περιοχή και 8 τουλάχιστον φρεγάτες με τη γαλανόλευκη βρίσκονται απέναντι από τα σκάφη με την ημισέληνο.

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες και όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Με το πρώτο φως της ημέρας ενδέχεται να δούμε εικόνες από την περιοχή των Ιμίων που θα θυμίζουν μέρες του 1996.

http://www.nwsbomb.gr/