Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν «Πορθητής» προσεύχεται στην Μεγάλη Εκκλησία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε λίγο μετά τις 12 στην Αγιά Σοφιά την ώρα που χιλιάδες πιστοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από αυτήν. Διάβασε ο ίδιος προσευχή από το Κοράνι. Η Αγία Σοφία είναι από σήμερα τζαμί.

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, παρών θα είναι εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο. Στη μια ακριβώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το μικρόφωνο από τον ιμάμη και διάβασε προσευχή από το Κοράνι ο ίδιος.

Και φυσικά και ο ίδιος μεταδίδει το δικό του προσωπικό σόου από τα social media που τόσο έχει κυνηγήσει.

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.

Δείτε ζωντανή εικόνα

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή. Οι πύλες άνοιξαν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη, για το γεγονός όπου έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος, έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο.

Ήταν το 1934 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσιζε να κάνει την Αγιά Σοφιά μουσείο και να την «παραδώσει» στην οικουμένη, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 86 χρόνια μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα καπρίτσιο αλλάζει την ιστορία.

Η 24η Ιουλίου 2020 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Ως η μέρα που οι αγιογραφίες της καλύφθηκαν με κουρτίνες και το δάπεδό της με πράσινα / πετρόλ χαλιά.

Ο δυτικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί για την απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί. Αλλά τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν τον νοιάζει τίποτα. Ήταν το παιδικό του όνειρο να την «ελευθερώσει» είπε. Κι ας απέρριπτε τη μετατροπή της σε τζαμί μόλις πριν από έναν χρόνο.

Η φιέστα του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει «προσωπικό» το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς. Όχι μόνο με δική του απόφαση την έκανε τζαμί ξανά, όχι μόνο έσπευσε να την επισκεφτεί αλλά βρέθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, στην πρόβα τζενεράλε για να τσεκάρει πως όλα είναι εντάξει για να γίνει το… «όνειρό» του πραγματικότητα.

Πηγή: newsit.gr