Αναβίωσαν χθες στον Νέο Κόσμο Μεσσήνης,«Τα ριζικάρια του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Τα ριζικάρια του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη», αναβίωσαν χθες Κυριακή 2 Ιουλίου στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στη Μεσσήνη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι κάτοικοι της γειτονιάς – που είχαν ετοιμάσει και πρόσφεραν κεράσματα- και ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης με τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης.

Η γιορτή του Άι Γιάννη του Κλήδονα ή Ριζικάρη είναι ένα έθιμο που διατηρεί τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με αυτό, στις 24 Ιουνίου ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, οι κάτοικοι στις συνοικίες ανάβουν φωτιές και καίνε τα στεφάνια της πρωτομαγιάς. Ο «Κλήδονας» αποκαλύπτει στις ανύπανδρες κοπέλες τον μελλοντικό τους σύζυγο, αφού προηγηθεί μια τελετουργία κατά την οποία μία νεαρή κοπέλα μεταφέρει το αμίλητο νερό σε πήλινο δοχείο. Μέσα στο δοχείο ρίχνουν οι ανύπαντρες κοπέλες ένα μικρό προσωπικό αντικείμενο και προσεύχονται στον Αϊ-Γιάννη για να δουν στον ύπνο τους τον μέλλοντα σύζυγό τους.

Την ιστορία του εθίμου παρουσίασε η υπεύθυνη του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου και της Φιλαρμονικής, κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης Λίνα Καμαρινοπούλου.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος χαιρέτισε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης και αναβίωσης των εθίμων και των παραδόσεών μας, που αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ρούτσης και Μπάμπης Μακρής, η κοινοτική σύμβουλος Δώρα Βαρανάκη, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.