Αναστολή της συλλογικής σύμβασης για την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών από την Δευτέρα 10 Ιουνίου αποφάσισε ο Π.Σ.Φ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Φ. που έγινε το Σάββατο 8 Ιουνίου με θέμα την έναρξη κινητοποιήσεων και την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 έγιναν γνωστά τα εξής:

“Κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αναστέλλοντας την παροχή συνεδριών φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την Δευτέρα 10 Ιουνίου έως την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με κορύφωση την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, απαιτώντας αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φυσικοθεραπεία

Ήδη είχε σημάνει συναγερμός τις προηγούμενες ημέρες για την προετοιμασία των Περιφερειακών Τμημάτων σε όλη τη χώρα, μετά την 48ωρη προειδοποιητική κινητοποίηση που είχε προηγηθεί.

Κύριο αίτημα η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φυσικοθεραπεία, καθώς όπως αναφέρουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έτος 2015 η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 91.675.120 ευρώ, το έτος 2016 ήταν 96.144.021 ευρώ, το έτος 2017 ήταν 95.777.131 ευρώ, ενώ  άγγιξε τα 53.000.000 ευρώ μόνον για το α εξάμηνο του 2018  με επιτρεπτή 34.000.000 ευρώ.

Δηλαδή 19.000.000 το εξάμηνο στις πλάτες των φυσικοθεραπευτών ή 125.000.000 ευρώ από το 2013, απλήρωτων παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με τον καινούργιο ΕΚΠΥ – Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, διευρύνθηκαν οι παθήσεις, για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας (π.χ. λεμφοίδημα), ενώ για άλλες παθήσεις παρατάθηκε ο χρόνος διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών, ενώ σε  παθήσεις όπως πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας κάθε μήνα,  εφ΄ όρου ζωής.

 Είναι πολύ σημαντικό που ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας είναι ποιοτικές και οικονομικότερες από άλλες δομές υγείας, όπως τα Κέντρα Αποκατάστασης και κατευθύνει τους ασφαλισμένους στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, εξοικονομώντας πόρους, όμως η παραπάνω εξέλιξη μοιραία θα επιφέρει μια αύξηση της ετήσιας δαπάνης για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, χωρίς, ωστόσο, η εν λόγω αύξηση να συνοδευτεί από αντίστοιχη – ανάλογη αύξηση της προϋπολογιζόμενης ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των συνεδριών φυσικοθεραπείας.»

Ο Π.Σ.Φ έχει αποστείλει αίτημα συνάντησης στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και σε όλα τα Κόμματα προκειμένου να ενημερωθούν για την δραματική κατάσταση μιας μικρομεσαίας τάξης και το καταστροφικό περιβάλλον που βιώνει από το 2013.”