Ανατροπή: Καθοδόν για την Τουρκία οι S-400

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καθοδόν για την Τουρκία είναι το ρωσικό αμυντικό σύστημα S400, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπερτουρκ, η οποία ωστόσο αναφέρει ότι η Τουρκία είναι συγκρατημένη και θα τηρήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Δηλαδή θα φέρει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ προ τετελεσμένων γεγονότων.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ, υπό τον τίτλο “Καθ΄οδόν οι S400, η Τουρκία και πάλι συγκρατημένη”, γράφει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες παράδοσης των S400, καθώς την περασμένη Τρίτη υπό την επιτήρηση Τούρκων αξιωματούχων στάλθηκε το ειδικό λογισμικό στην Τουρκία και πλέον οι S400 δεν βρίσκονται στο καθεστώς της παραγωγής.

Στις 27-28 Ιουνίου μια ειδική ομάδα Ρώσων θα βρίσκεται στην Τουρκία για τις πρώτες εργασίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία κάνουν δηλώσεις για το θέμα, η Άγκυρα τηρεί στάση σιωπής και μέχρι τη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου θα διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ σε επίπεδο δηλώσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει ένα οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τέσσερα στάδια. Ένα από τα πιο σημαντικά της βήματα θα είναι να πείσει τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, θέτοντας ως επιχειρήματα ότι είναι απροστάτευτη απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι πολιτικές και στρατιωτικές προσδοκίες της, ότι δεν είχε τη στήριξη των ΗΠΑ που ηγείται της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε γι αυτούς τους λόγους να αναζητήσει εναλλακτικά αμυντικά συστήματα πέραν της δύσης.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ρώσοι θέλουν να εγκαταστήσουν τις πρώτες δύο συστοιχίες των S400 μέχρι τις 15 Ιουλίου, ωστόσο, θα κάνουν τις κινήσεις τους ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουν από την Άγκυρα. Σύμφωνα με την Χαμπέρτουρκ φαίνεται ότι το σχέδιο εγκατάστασης έχει ολοκληρωθεί και ότι το ρωσικό αμυντικό σύστημα θα τοποθετηθεί στα νοτιοανατολικά της χώρας και τη Μεσόγειο.

 

Πηγή: pronews.gr