Απειλές Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας πως «για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη από εδώ και στο εξής η μόνη υπεύθυνη και η μόνη που θα ζημιωθεί θα είναι η Ελλάδα».

«Αυτοί που σήμερα ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο, αύριο θα εξαφανιστούν», σημείωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο του τόνους.

Ο Ερντογάν, σε ανάλογο ύφος με αυτό του Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν είχε κανένα δικαίωμα να εκδώσει τη νέα Navtex».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, εκφράζοντας ελπίδα να βρεθούν κοιτάσματα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ως χώρα που έχει μεγάλες ακτές σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα προασπίσουμε τα δικαιώματά μας», σημείωσε.

Ακάρ: Η Navtex της Ελλάδας δεν συνάδει με την καλή γειτονία

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αντιδρώντας στην ελληνική Navtex, που εκδόθηκε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατηγόρησε την Ελλάδα για δραστηριότητα που δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον ίδιο, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «οι ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εντατικά στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας, του έθνους, και είναι επίσης σε θέση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα για την Navtex που εξέδωσε και με την οποία δεσμεύει, μέχρι 27 Αυγούστου, για αεροναυτική άσκηση την περιοχή που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες. Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Αθήνας «δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Δίκαιο της Θαλάσσης, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση».

Η Navtex της Ελλάδας

Μετά τη δημοσιοποίηση χτες, Κυριακή, της παράτασης της τουρκικής Navtex, η Αθήνα ανακοίνωσε μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχουν μόνο ελληνικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της ελληνικής άσκησης, εκδόθηκε Navtex, η οποία δεσμεύει περιοχή ΝΑ της Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως Καστελορίζου. Η ελληνική Navtex θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου yς τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Παράλληλα, εκτός από τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αεροσκάφος υποστήριξης που ήρθαν στη Σούδα για από κοινού ασκήσεις με ελληνικά F-16, αναμένονται και άλλα πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται στην Κρήτη τα πολεμικά USS Philippine και USS Winston Churchill, ενώ προγραμματίζονται και άλλες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ΑΟΖ Κύπρου.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν στην Αθήνα ότι «η Τουρκία ,με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της, το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε το εξής σχόλιο στο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Πηγή: cnn.gr