Απόλυση εργαζομένων ΑΜΕΑ στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

     Με διαδικαστικά τερτίπια και κάτω από τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων,  αρνήθηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας να πάρει απόφαση θετική για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των 2 ΑΜΕΑ, ώστε να δεσμεύσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ, να συνεδριάσει και να και να δώσει τέλος στην αγωνία των συναδέλφων μας.

    Εργαζόμενοι από όλες τις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου και συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ανάρτησαν πανό με σύνθημα «σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας και όχι ανεργία».

    Η συγκέντρωση των εργαζομένων υποχρέωσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να δώσει τον λόγο στον Πρόεδρο του Σωματείου Παναγιώτη Κουφαλάκο να μιλήσει και να τεκμηριώσει το αίτημα για Μονιμοποίηση των Συναδέλφων τους.  

 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ   
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     

     

         Η πρόσληψή των ΑΜΕΑ, έγινε βάσει  υπουργικής απόφασης με την οποία καταρτίστηκαν προγράμματα του ΟΑΕΔ για την «επιδότηση νέων θέσεων εργασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, κατά το οποίο ο εργοδότης επιδοτείται.

     Πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμα (7/12/2018 και 17/12/2018), οι εργαζόμενοι έχουν υποβάλει   αίτημα μετατροπής της σύμβασης τους σε αορίστου χρόνου.

     Η αρμόδια διευθύντρια  της υπηρεσίας στις 27/12/2018 με  αρ πρωτ 3536, εισηγείται μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου επικαλούμενη το άρθρο 56 του Ν 4186/2013(ΦΕΚ193/17.9.2013 τεύχος α) και ζητά να συνεδριάσει το ΔΣ ώστε να πάρει σχετική απόφαση.

     Αφού αναλύει την σχετική νομοθεσία προστασίας , των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο τέλος της εισήγησης της, επικαλείται την απελπιστική έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, τεκμηριώνοντας έτσι την εισήγηση της.

    Κατά παράβαση καθήκοντος τόσο η ασκούσα καθήκοντα Γενικής Διεύθυνσης, κυρία Ψιλλογαλάνη), όσο και ο Πρόεδρος κύριος Γυφτάκης, ποτέ δεν έθεσαν υπόψη του ΔΣ, την εισήγηση της αρμόδιας διευθύντριας της υπηρεσίας, Αντωνίας  Παπαδοπούλου  και δεν έφεραν το θέμα για συζήτηση στο ΔΣ  για να πάρει σχετική απόφαση.

   Μάλιστα ο κύριος Γυφτάκης,  σκόπιμα άφησε να περάσει η ημερομηνία ώστε οι συνάδελφοι να μην γνωρίζουν την απόφαση της Διοίκησης. Σαν ιδιοκτήτης και όχι σαν Πρόεδρος  καθημερινά ασκούσε   ψυχολογική βία στον εργαζόμενο ΑΜΕΑ Μακρυνιώτη Θεόδωρο πού είναι και μέλος της Σωματειακής μας Επιτροπής για την ΔΕΥΑΤ, λέγοντας του ότι, αν δεν απομακρυνθεί από τον χώρο της ΔΕΥΑΤ θα φέρει την αστυνομία. Έφτασε στο σημείο να εκπροσωπήσει το ΔΣ κατά την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών, (για τον Μακρυνιώτη), χωρίς εξουσιοδότηση ως όφειλε από το Διοικητικό Συμβούλιο. Είπε στην πρωτοδίκη ότι δεν τον θέλει και ότι  η ΔΕΥΑΤ έχει προσωπικό και δεν τον χρειάζεται. Η τοποθέτηση του αυτή στην πρωτοδίκη έγινε εν αγνοία της Διοίκησης και  έρχεται σε αντίθεση τόσο με την εισήγηση της αρμόδιας Διευθύντριας,  όσο και με την  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πού αναγνωρίζει τις ελλείψεις και ομόφωνα αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες σύνταξης νέου οργανισμού για να στελεχώσει την υπηρεσία με το απαραίτητο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

    Για το θέμα αυτό, από τις  2/7/2018, το Σωματείο μας, έχει κοινοποίησει επιστολή προς το κύριο Γυφτάκη, όπου του επεσημαίνει τις  ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και ζητούσε:

α) άμεση τροποποίηση του ΟΕΥ και κάλυψη όλων των κενών σε βασικές λειτουργίες, με μόνιμο προσωπικό.

β) Μελέτη  απόκτησης εξοπλισμού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης των όλων των υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων.

 γ) Για τις ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας ζητούσε άμεση πρόσληψη Γιατρού Εργασίας και σύνταξη κανονισμού ασφαλείας.

 δ) Ορισμό η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα για την ορθή διαχειριστική λειτουργία της ΔΕΥΑΤ.

 ε) Η εξόφληση της μισθοδοσίας ,να συνοδεύεται με υποχρεωτικές αποδείξεις  εξόφλησης προς τους εργαζόμενους

  στ) Να βελτιωθούν οι συνθήκες  εργασίας στα κεντρικά γραφεία πού είναι απαράδεκτες. Όλα τα  άτομα είναι υποχρεωμένα να εργάζονται σε χώρο περιορισμένο και         αποπνικτικό . Χρειάζονται νέες αίθουσες οι οποίες θα παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

      Στο τέλος  της επιστολής ζητήσαμε η επιστολή μας να συζητηθεί στην συνεδρίαση του ΔΣ  ώστε να αναδειχτούν τα θέματα , να ξεκινήσουν διαδικασίες επίλυσης τους και απόφαση αιτήματος μετατροπής  των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου.

     Και τελειώνει η επιστολή ως εξείς:

           “   Είμαστε στην διάθεση σας για συνάντηση, ώστε να τεκμηριώσουμε και προφορικά τα αιτήματα μας. Θα ήταν σκόπιμο να μας επιτρέψετε σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ να εκθέσουμε τις απόψεις μας”.

     Τέλος στην επιστολή γνωστοποιήσαμε την Σωματειακή επιτροπή για τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας η οποία  αποτελείται από τους :

Τσίγκανο Γιώργο, Μακρυνιώτη Θεόδωρο και Παπαδοπούλου Αντωνία.

    Όμως ο Πρόεδρος,  μας αγνοεί δεν συζητά μαζί μας και θεωρεί την ΔΕΥΑ ιδιοκτησία του. Μη υπολογίζοντας ακόμα και τα μέλη της Διοίκησης.

     Όμως όση ευθύνη έχει ο Πρόεδρος, τόση ευθύνη φέρουν και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με την ανοχή τους, και πολύ περισσότερη  ο Δήμαρχος πού ορίζει τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης.

    Κύριε Δήμαρχε

     Είστε από τις ελάχιστες αν όχι η μόνη Δημοτική αρχή πού απολύει ΑΜΕΑ. Τόσο στην ΔΕΥΑ Καλαμάτας όσο και στην  ΔΕΥΑ Μεσσήνης, έχουν μονιμοποιηθεί συνάδελφοι μας ΑΜΕΑ μετά το πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ.

    Το Σωματείο μας δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα.  Είναι αιτία σύγκρουσης και ρήξης.

    Είναι από τις ελάχιστες κατακτήσεις πού έχουν απομείνει από την εργασιακή Ζούγκλα πού σας δίνουν το δικαίωμα να την αξιοποιήσετε.

    Σας καλούμε να πάρετε απόφαση ομόφωνη ώστε να ακολουθήσει και σχετική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ.