Γιατί κόβουν τους ευκαλύπτους όταν ψηλώσουν?…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο ευκάλυπτος, αν και ήρθε πριν 2 αιώνες από την Ωκεανία-Αυστραλία,  όμως έχει λάβει παγκοσμίως  ελληνικό όνομα, που ίσως βγήκε από τα άνθη του,

που όταν πέφτουν  κ α λ ύ π τ ο υ ν   ε ύ -μορφα  το χώμα…

——Είναι ένα δέντρο με σπάνιες ιδιότητες!!!.

  1. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα, ζεί πολλούς αιώνες, φτάνει ύψος μέχρι 90 μέτρα, είναι το υψηλότερο ανθοφόρο δέντρο!, ιδανικό για τις μέλισσες!!!
  2. Δεν καίγεται ο κορμός του! Αν γίνει πυρκαγιά, ξαναβγάζει αμέσως φύλλα!!. Είναι ιδανικό για αντιπυρική ζώνη στα δάση. Κάνει αποστράγγιση σε βαλτώδη εδάφη. Διώχνει τα κουνούπια!
  3. –Παράγει βαρύ, σκληρό, και πολύ ανθεκτικό ξύλο. Είναι ιδανικό για να φτιάχνουν καράβια, καθώς δεν σαπίζει στο νερό. Φτιάχνεις έπιπλα, κολώνες δεη-οτε, υπόστρωμα σε σιδηρόδρομους, ξύλο για τους κρεοπώλες, για σκεπές (καλύτερο απ το κυπαρίσσι), ακόμα και τα μικρά ξυλαράκια είναι τέλεια ως καυσόξυλα, για τζάκια και σόμπες, καίγονται αργά-αργά.
  4. –Είναι μέγα φάρμακο: ο ατμός του βοηθάει στο κρυολόγημα, το βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα. Βοηθάει σε ρευματισμούς και αρθρίτιδα. Μασάς δυό φύλλα και θεραπεύει την ουλίτιδα και την τερηδόνα.

–Από τα φύλλα του και τα σπόρια, με βρασμό και απόσταξη, βγαίνει το αιθέριο έλαιό του, το ευκαλυπτέλαιο, με εξαίρετο πολυχρήσιμο άρωμα.

Αλλά οι ηλίθιοι νεοέλληνες δεν ξέρουν την αξία του ευκάλυπτου,  γι  αυτό κάθε 2-3 χρόνια τα κατακόβουν, και πετάνε τα ξύλα και τα φύλλα!!!

Το επιχείρημα είναι πως: σπάνε τα κλαδιά του, και πέφτουν σε αυτοκίνητα και σε ανθρώπους.

Αλλά αυτό  ε ί ν α ι   μ ύ θ ο ς :  ο ακλάδευτος ευκάλυπτος δεν σπάει, μόνο τα φρέσκα κλαδιά από κλαδεμένους σπάνε.

 

πόσο αξίζει ένας ευκάλυπτος???

ένας μεγάλος ευκάλυπτος, 15-20 μ. αξίζει 3-5 χιλιάδες ευρώ!!! Αρκεί να τον κλαδεύεις ελαφρά, κάθε 2-3 χρόνια, και να αξιοποιήσεις τα κλαδιά του, τα φύλλα, και τα άνθη του. Δεν πετάμε τίποτα!!!

Το ευκαλυπτέλαιο πωλείται στα φαρμακεία , τα 100ml   8 ευρώ !!!.

 

Να φυτέψουμε σ όλη την Ελλάδα  χιλιάδες ευκαλύπτους,  να τους κλαδεύουμε με μέτρο , αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο φύλλο.

υποσημείωση:

— Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι πως υπάρχουν  περίπου 600 είδη ευκαλύπτου!!!

–Η βλακεία του νεοέλληνα φαίνεται πως πιο πολύ φοβάται μήπως πέσει ένα κλαρί ευκάλυπτου στο αυτοκίνητό του, παρά στο κεφάλι του !!!

—Οι Άγγλοι όταν κατέλαβαν την Αυστραλία , έκοψαν εκατομμύρια ευκαλύπτους, για να τα χτίσουν τις πόλεις τους. Μετά κατάλαβαν την μεγάλη αξία του δέντρου.

–Μια ωραία ιδέα, είναι να φυτέψουν πολλούς ευκαλύπτους στο πρώην πευκοδάσος της Ελαίας, ως αντιπυρική ζώνη. Σε 5-7 χρόνια, θα ξαναγίνει δάσος.

–Δεν βρήκαμε ποιός έδωσε το ελληνικό όνομα στο δέντρο. Εσείς γνωρίζετε?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ