Δήμος Μεσσήνης: Ερευνητική ομάδα για τον εορτασμό 200 χρόνων από την Επανάσταση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύσκεψη με αντικείμενο την ανάδειξη των ιστορικών προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στην περίοδο της Επανάστασης του 1821 καθώς και τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος του Δήμου Μεσσήνης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
Η συνάντηση εργασίας που εντάσσεται στο πλαίσιο για την προετοιμασία εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, έγινε με τη συμμετοχή ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκο Ζαχαριά, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου.
Αφού αναζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις.

Αρχικά έγινε επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μεσσήνης όπου βρίσκεται η προτομή του Ιωσήφ Ανδρούσης, πρωτεργάτη της εθνεγερσίας του 1821 και 1ου υπουργού Παιδείας και Δικαιοσύνης της αναγεννηθείσας Ελλάδος και τελευταίου επισκόπου της επισκοπής (1770-1844). Ακολούθως, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την
προτομή του Ιωσήφ Ανδρούσης η οποία βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδρούσα.

Τέλος, έγινε επίσκεψη στην Εύα, στο κτήμα του ήρωα της Επανάστασης Δημητρίου Παπατσώνη, (οπλαρχηγού που έπεσε στη Μάχη των Τρικόρφων, 1798-1825), όπου διασώζονται απομεινάρια της οικείας του και τάφος της οικογένειάς του αλλά και στην προτομή του που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Εύας.