Διπλάσιες οι πυρκαγιές φέτος στην Ελλάδα: 7.650 το 2019

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2018 δείχνουν τα στοιχεία, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών. Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές.

Εκτάσεις που κάηκαν το 2018 (σε στρέμματα)

 • Αττική 65.572,03
 • Θεσσαλία 28.281,57
 • Κεντρική Μακεδονία 22.722,63
 • Κρήτη 16.158,56
 • Πελοπόννησος 13.700,24
 • Νότιο Αιγαίο 11.016,78
 • Στερεά Ελλάδα 9.801,69
 • Δυτική Ελλάδα 8.769,16
 • Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 6.108,68
 • Δυτική Μακεδονία 4.556,10
 • Ιόνια Νησιά 2.897,47
 • Βόρειο Αιγαίο 2.839,45
 • Ήπειρος 1.391,91
 • Σύνολο 93.816,27

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.

Στην Εύβοια

Την ίδια ώρα η κατάσβεση των εστιών αναζωπύρωσης στην περιοχή της Πλατάνας στη Κεντρική Εύβοια συνεχίστηκε και χθες μέχρι αργά το βράδυ. Περίπου 150 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έσβηναν χθες και τα τελευταία «καντηλάκια» φωτιάς μέσα στην επικίνδυνη χαράδρα απέναντι από το χωριό. Η φωτιά, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έχει ενεργό μέτωπο, είναι οριοθετημένη αλλά ακόμη επικίνδυνη, καθώς… υποβόσκει μέσα στο πυκνό ελατοδάσος της περιοχής. Ολα τα εναέρια μέσα, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, προέβαιναν χθες σε απανωτές ρίψεις νερού για την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Οι ύποπτοι

Στο μεταξύ, κατάρριψη των άλλοθι των τριών βασικών υπόπτων για την πυρκαγιά στην Εύβοια επιχειρούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Από τα τρία αυτά άτομα, ένα έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον 33χρονο που είχε συλληφθεί πέρσι για 9 εμπρησμούς στην ίδια περιοχή, είχε καταδικαστεί για τον έναν και τελικά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σχημάτισαν το πιθανό προφίλ του εμπρηστή, συνδυαζόμενο με τις τουλάχιστον 30 καταθέσεις πολιτών και κατοίκων, και κατέληξαν στους τρεις υπόπτους. Και οι τρεις εξετάστηκαν και ρωτήθηκαν για το πού βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα έναρξης της πυρκαγιάς.

Παρουσίασαν ως άλλοθι την παρουσία τους σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, όπου βρίσκονταν συγγενείς τους, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν. Ωστόσο τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος επιχειρούν να βρουν άλλα πρόσωπα που να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους στους χώρους που ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν.

Ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2018, κατά την εξέτασή του από τους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος για τη φωτιά στην Αγριλίτσα, υποστήριξε πως βρισκόταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας, σε συγγενικό του πρόσωπο, άλλοθι που εξετάζεται. Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Πηγή