Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στον απόηχο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάστηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης το Σάββατο 12 Ιουνίου η έκθεση, «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» κεφάλαιο «ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ».

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ιστορικά κειμήλια που αναδεικνύουν την φυσιογνωμία του επαναστατημένου Μωριά και «φωτίζουν» τη ζωή και την πορεία των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Η έκθεση αποτελεί μια από τις Επετειακές Δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς στα πλαίσια των εορτασμών συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ’21.

Η Δημητσάνα, με διττή συνεισφορά στην έκβαση της Επανάστασης συνέβαλε στην καλλιέργεια του πνεύματος των τότε Ελλήνων με τις σχολές, τις βιβλιοθήκες, τους ιεράρχες και τα μοναστήρια της. Ενώ, σε υλικοτεχνικό επίπεδο, ήταν εκείνη που παρήγαγε την μπαρούτη για τα φυσίγγια των αγωνιστών, παραγωγή η οποία διεξαγόταν στο χώρο του Μουσείου Υδροκίνησης. Η μεταφορά της κειμηλίων από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην πρωτεύουσα του Δήμου Γορτυνίας, αποτελεί πράξη με ισχυρό συμβολισμό καθώς, 200 χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα, κομμάτι της ιστορίας επέστρεψε έστω προσωρινά, εκεί όπου «γεννήθηκε».

Ανάμεσα στα κειμήλια της «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗΣ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ», ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων Γορτύνιων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Αναγνώστης και Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας, ο Καλλίνικος Καστόρχης, ο Νικηταράς, ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος. Επίσης, προβάλλονται έγγραφα, χαλκογραφίες, επιστολές, βιβλία αλλά και πρωτότυπες οπτικοακουστικές παραγωγές με θέμα την καθημερινή ζωή αγωνιστών και πολιτών, τις μάχες του Αγώνα και την διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους.

Μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου, η Διευθύντρια του Π.Ι.Ο.Π. κα. Αλεξάνδρα Ράπτη, η Πρόεδρος της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας κα. Φανή Μαλλούχου και οι ιστορικοί κ. Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν και κα. Αναστασία Κούλη, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ξενάγηση που έλαβε χώρα.

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ»

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουνίου – 29 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)
Κλειστά: 7 Ιουλίου (τοπική εορτή), 15 Αυγούστου

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα, 220 07
Τ: 27950 31630 | www.piop.gr