Εκδήλωση για τα 33 χρόνια από τους σεισμούς του 1986

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 33 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος, σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11.00 το πρωί.
Καταρχήν, τελέσθηκε τρισάγιο από ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών του 1986 και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος άφησε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

   Σε δήλωσή του, ο Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, πριν από 33 χρόνια, στις 8:22 μ.μ. η πόλη μας δέχθηκε έναν καταστροφικό σεισμό. Έναν καταστροφικό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά περισσότεροι από 80. Ακολούθησε άλλος ένας ισχυρός σεισμός στις 15 Σεπτεμβρίου.
Κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες και κρίθηκαν κατεδαφιστέα περισσότερα από 5.000 κτίρια. Το Ελαιοχώρι καταστράφηκε, ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Αρτεμισία, Νέδουσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Η πόλη παρέλυσε. Χάρις όμως στις άοκνες προσπάθειες του τότε Δημάρχου Σταύρου Μπένου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Πολιτείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των επιτροπών από τους εθελοντές που συγκροτήθηκαν, η πόλη βρήκε πάλι το ρυθμό της, χτίστηκε και έγινε καλύτερη.
Ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν η αφετηρία να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και να τεθεί εκ νέου το αντισεισμικό πλαίσιο στη χώρα μας.
Βρισκόμαστε εδώ διότι έχουμε υποχρέωση κάθε χρόνο να θυμόμαστε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να μην ξεχνάμε ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο και οφείλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.
Αιωνία η μνήμη των 22 ανθρώπων που χάσαμε».

Πηγή: kalamata.gr