Εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε. ξεκίνησε από σήμερα καθώς οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 10-25%.

Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων τα οποία επιβαρύνονται είναι εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.

Στα κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων επίσης υφίστανται επιπλέον δασμούς.

Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από τη Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης αθροιστικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια» που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών «παράνομων επιδοτήσεων».

Ο Λάιτχαϊζερ απηύθυνε εξάλλου μια προειδοποίηση στις Βρυξέλλες: «οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τους δασμούς ανά πάσα στιγμή, ή να αλλάξουν τα προϊόντα που επηρεάζονται» και οι δασμοί θα επανεξεταστούν βάσει της πορείας «των συνομιλιών μας με την Ε.Ε.».

Η Airbus και η Boeing έχουν εμπλακεί σε πόλεμο φθοράς για το ζήτημα των επιδοτήσεων με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004, μια διένεξη που χαρακτηρίστηκε σοβαρή δοκιμασία για τον οργανισμό.

Η Ε.Ε. ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα.

 

Φυσικά, ένας ακόμη λόγος είναι το πόσο είχε ωφεληθεί η Ευρώπη, ιδίως οι αγορές της Γερμανίας, από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, και οι Αμερικάνοι ήθελαν να “κόψουν τη φόρα” των Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βγήκαν κερδισμένες κατά 70.5 δισ. δολάρια το έτος 2018 την ώρα που η δεύτερη σε κατάταξη χώρα (Μεξικό) είχε μόλις 27.9 δισ. δολάρια κέρδος.

 

Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα ανέβηκαν κατακόρυφα, καθώς και οι εισαγωγές από αυτή. Ιδίως το έτος 2017 οι εξαγωγές άγγιζαν τα 200 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 375!

Συμπερασματικά, φαίνεται οι ΗΠΑ να προσπαθούν να “κόψουν την κίνηση” καθώς αναλυτές σημειώνουν ότι σε μερικά χρόνια από τώρα τα δεδομένα στην παγκόσμια σκακιέρα θα έχουν ανατραπεί, με την Κίνα να κατέχει τα πρωτεία όσο αφορά την οικονομία και το εμπόριο.