η αλήθεια για την απελευθέρωση της Αρκαδιάς!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

η Αρκαδιά ελευθερώθηκε αναίμακτα στις 26 Μάρτη!!

Οι  Κυπαρισσιώτες, τα τελευταία χρόνια, γιορτάζουν στις 24 Μαρτίου, την απελευθέρωσή της πόλης απ τους Τούρκους …   Κάνουν αναπαράσταση, με φουστανελάδες, άλογα, ντουφέκια, … και  καμαρώνουν πως είναι η δεύτερη πόλη της Ελλάδας που λευτερώθηκε, μια μέρα μετά την Καλαμάτα…

Όλοι ξέρουμε πως την 23η Μαρτίου, οι Έλληνες υπό τον  Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Αναγνωσταρά, περικύκλωσαν  την Καλαμάτα και ανάγκασαν τους Τούρκους να φύγουν…

Αλλά δεν έγινε κάτι ανάλογο στην Κυπαρισσία, ούτε στις 24, ούτε ποτέ. Είναι μύθος η αντίληψη που καλλιεργείται, πως οι Κυπαρισσιώτες επαναστάτησαν, και σκότωσαν τους ‘τουρκαλάδες’…

Την αλήθεια τη λέει ο Στάθης Παρασκευόπουλος στο βιβλίο του : η Κυπαρισσία, και η ιστορία των αιώνων της, έκδοση 1971 , σελίδες 151-154.

η απελευθέρωση της Αρκαδιάς   Στις 24 Μαρτίου  έφθασαν γράμματα στην Αρκαδιά από την Τριπολιτσά, που συνιστούσαν προσοχή στους Οθωμανούς (υπήρχε η υποψία και ο φόβος εξεγέρσεως) και έλεγαν να μεταβεί ο πρωτοσύγκελος Φρατζής στα Σουλιμοχώρια για να συστήσει στους χωρικούς ‘να καθίσουν φρόνιμα’… ,  ενώ αυτοί, οι Οθωμανοί, πήραν την απόφαση να μεταφέρουν τα γυναικόπαιδά τους στα Κάστρα του Ναβαρίνου και της Μεθώνης.

  Ο Φρατζής,  πέρασε τον ελαιώνα, ξεγέλασε και πλήρωσε τους τέσσερις Τούρκους συνοδούς του,  και βρέθηκε στο Κακόρεμα, όπου τον περίμεναν Ντρέδες (…) και έφτασε στον Αη Γιώργη, στο Κεφαλάρι (έξω από ο Κοπανάκι) , όπου έγινε με ενθουσιασμό δεκτός.

  Στο μεταξύ,  έφτασε στους Ντρέδες, ένα γράμμα από τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα:  «η ώρα έφτασε, το στάδιον της δόξης και της ελευθερίας ηνοίχθη. (…) μη πτοηθείσθε εις το παραμικρόν»

 Ύστερα από το γράμμα αυτό, ο Φρατζής, διπλωματικά σκεφτόμενος έγραψε στους Τούρκους της Αρκαδιάς, στις 25 Μαρτίου.: « ενδοξότατοι Αγάδες, Σας χαιρετώ. Στο Σουλιμά ηύρα τόσα πράγματα, όσα δεν δύναμαι να σας περιγράψω, ανέλπιστα.  Οι άνθρωποι εν γένει ετρελάθηκαν και μήτε ηξεύρουν τι κάνουν, μήτε τα λόγια και ερμηνείας ακούουν από κανένα. Ποιός χαιρέκακος τους οδήγησε εις ταύτα δεν δύναμαι να ξέρω. Οι κάμποι και τα βουνά είναι γεμάτα από αρματωμένους ανθρώπους. Όσα και αν τους ομίλησα, δεν εισακούομαι. Λαμβάνω την τόλμην να σας παρακαλέσω  δια να μείνετε ήσυχοι , μην τύχη και πειραχτεί ο παραμικρός ραγιάς, διότι δεν ηξεύρω τί μπορεί να επακολουθήσει.»  

 Οι Τούρκοι της Αρκαδιάς, παίρνοντας το γράμμα του Φρατζή , δεν έχασαν καιρό ,και με τις οικογένειές τους, τράβηξαν κατά το νοτιά…

Αυτή η αναχώρησή τους , σήμανε την  α ν α ί μ α κ τ η  απελευθέρωση, όπως είχε γίνει και της Καλαμάτας η απελευθέρωση…

 

έτσι πρέπει να γίνεται η γιορτή

Η σωστή μέρα είναι η  26η  Μαρτίου. (ή έστω η 25η …)

Να ανεβαίνουμε στην παλιά πόλη με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητα.

Όλη η άνω πόλη θα ‘βουίζει’ από ανθρώπους: κάστρο-πλάτανος-παζαρόβρυση-σταυροπάζαρο – πλατεία – ηρώο.

Πολλοί απ’ το λαό, θα φοράνε  τις παραδοσιακές στολές τους.

Θα περνούν οι ‘κλέφτες’ πάνω στα άλογα, στην έρημη από Τούρκους Κυπαρισσία.  Θα ξεκινούν απ το κάστρο, έως το ηρώο.

Και μετά θα αρχίζει το γλέντι. Ζωντανές ορχήστρες θα παίζουν αυθεντικά παραδοσιακά κλέφτικα τραγούδια . Ή τουλάχιστον να βάζουν μαγνητοφωνημένα τραγούδια, αλλά σε χαμηλή ένταση !

Τα καταστήματα, την ώρα της γιορτής να μη σερβίρουν φραπέδες και φαγητό, να περιορίσουν τα καθίσματα, και να χορεύουν και να κοιτούν όρθιοι. Μετά τη γιορτή, να σερβίρουν δωρεάν ένα ποτήρι χωριάτικο κρασί, και ζυμωτό ψωμί και ελιές.

Η γιορτή πρέπει να επαναλαμβάνεται,  ακόμα καλύτερη, 4 μήνες μετά, την 29 Ιουλίου,  στην έναρξη της Τριφυλιακής Επανάστασης του 1834!

Όταν επαναστάτησαν, -πάλι οι Nτρέδες-,  υπό τον  Γιαννάκη Γκρίτζαλη,  απήγαγαν τον Νομάρχη και τον Διοικητή Αστυνομίας,  και τους πήγαν στο απάνω Ψάρι, με αίτημα  να ελευθερώσουν οι Βαβαροί  τον  Κολοκοτρώνη και να μειωθούν οι φόροι….

                        ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

υποσημειώσεις:

  1. –Η ψυχολογία λέει πως κατά βάθος ζηλεύουμε τους Καλαματιανούς, γι αυτό και τους μιμούμαστε αδέξια, σε λάθος μέρα. 23 εκείνοι? 24 εμείς!

Αλλά δεν είναι ζήλεια, είναι η αδικία που μας πνίγει…

Διότι η Κυπαρισσία τότε ήταν η ‘πρωτεύουσα’ της Μεσσηνίας, πολύ μεγαλύτερη σε πληθυσμό από την Καλαμάτα. Αλλά όταν ξαναεπαναστάτησαν οι αρβανίτες Ντρέδες το 1834, μας τιμώρησαν οι Βαβαροί , και πήγαν την πρωτεύουσα στην Καλαμάτα…

  1. — Αφού βάλανε λάθος μέρα, γι αυτό και η όλη γιορτή είναι κακόγουστη. Στην πλατεία υπήρχαν αραγμένα αυτοκίνητα!  Έβαλαν  τραγούδια σε μεγάλη ένταση, σε βαθμό ηχορρύπανσης. Και μάλιστα, όχι επαναστατικά  μωραΐτικα τραγούδια , αλλά άσχετα με τη μέρα: θρακιώτικα , ηπειρώτικα, και μαρία πανταγιώτισσα

–Οι μαγαζάτορες βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν πιοτά και φαγητά, και πολύς λαός να βιντεοσκοπεί  τα δρώμενα με το κινητό τηλέφωνο…

—Το μόνο αληθινά επαναστατικό, ήταν η σπιρτόζικη ματιά των γυναικών, που πήγαν στη γιορτή φτιασιδωμένες και βαμμένες, σαν τις Σουλιμιώτισσες…

  1. –Ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει να γίνει χορηγός , ώστε να ξαναεκδοθεί το εξαντλημένο βιβλίο του Παρασκευόπουλου, με την ιστορία της Κυπαρισσίας. Και να διδάσκεται στα σχολεία, ως βασικό μάθημα…