Η Καλαμάτα γιορτάζει την πολιούχο της

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 2 Φεβρουαρίου η Καλαμάτα γιορτάζει την πολιούχο της  Υπαπαντή του Κυρίου και χιλιάδες  προσκυνητές  από όλη την Ελλάδα συρρέουν στον Μητροπολιτικό ιερό ναό για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

Σήμερα στις 6:30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικός  Εσπερινός. Αύριο στις  7:00 π. μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και μετά θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της ιστορικής και θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον εορτασμό θα παραστούν  Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και Εκπρόσωποι των Κομμάτων, καθώς  και αρκετοί ιεράρχες από όλη τη χώρα.

H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ

upapanti-eikona

H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Για τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Π. Καίσαρη, Φαρών, Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου. Η απαγόρευση ισχύει για αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, από ώρα 06.00 έως ώρα 13.00 για τη στάθμευση, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί μεταξύ 10.00 και 13.00.

ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιερής Εικόνας, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.
Υπενθυμίζεται ότι, σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκαν κατά την εορταστική περίοδο ελάχιστες άδειες πλανοδίων, κυρίως σε χειροτέχνες και σε πωλητές ειδών ευλαβείας.