Αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου, διαδοχικά αρχίζουν τα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Άνθρωποι- κυρίως νέοι- αλλά και ομάδες και οικογένειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και των βιοτόπων της.
Πολλές θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) έχουν αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στις παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα. Περίπου οι μισές φωλιές του προστατευόμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο θα γίνουν και φέτος σε παραλίες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ – Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, συνολικά το 2018 στις Ελληνικές παραλίες καταγράφηκαν γύρω στις 6000 φωλιές από τις οποίες 4.300 φωλιές βρέθηκαν στις παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου. Με άλλα λόγια, περίπου 195.000 χελωνάκια από τις παραλίες της Πελοποννήσου έφτασαν στη Μεσόγειο θάλασσα και τα 173.000 από αυτά εκκολάφθηκαν από φωλιές που προστατεύτηκαν από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Από αυτά, πολύ λίγα, στην καλύτερη περίπτωση ένα στα χίλια, θα φθάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία.
Το πρόγραμμα στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι το πρώτο που εγκαθίσταται από αρχές Μαΐου, μιας και στη θάλασσα και την αμμώδη παραλία από τον Αρκαδικό ποταμό (Μεσσηνία) έως τον Αλφειό (Ηλεία), αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της Καρέττα στη Μεσόγειο. Η περιοχή αυτή το 2018 φιλοξένησε πάνω από 3.200 φωλιές και από τον περασμένο Οκτώβριο, έχει θεσμικά χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης.
Ωοτοκία της Καρέττα παρατηρείται και βορειότερα του Κυπαρισσιακού, στο παραλιακό μέτωπο Κοτυχίου- Στροφυλιάς, όπου γίνεται καταγραφή και προστασία φωλιών τα τελευταία δύο χρόνια από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων της περιοχής καθώς και νοτιότερα στην παραλία του Ρωμανού στην Πύλο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το COSTA NAVARINO κατέγραψε περίπου 40 φωλιές το 2018.
Το πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου, που είναι δεύτερο σε αριθμό φωλιών της Καρέτα στην Πελοπόννησο, θα εγκατασταθεί στο τέλος Μαΐου. Μέσω του προγράμματος αυτού καταγράφονται και προστατεύονται οι φωλιές Καρέττα που γίνονται στις παραλίες Ευρώτα, Βαλτάκι, Σελινίτσα, Μαυροβούνι και Βαθύ. Στο σύνολο της περιοχής το 2018 καταγράφηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ πάνω από 500 φωλιές.
Επίσης, στην περιοχή της Λακωνίας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με τον τοπικό Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή Νεάπολης ώστε να καταγραφούν και προστατευτούν οι φωλιές της Καρέττα στις παραλίες των Δήμων Μονεμβασιάς και Ελαφονήσου.
Το πρόγραμμα της Κορώνης στο Μεσσηνιακό κόλπο θα αρχίσει φέτος στις Αρχές Ιουνίου. Η παραλία Ζάγκα-Μεμί στην Κορώνη είναι η περιοχή που συγκέντρωσε πάνω από 110 φωλιές το 2018. Υπάρχει σημαντική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στο πρόγραμμα, αλλά, και στην παραλία αυτή, απομακρύνονταν μόνον οι μισές ξαπλώστρες κάθε βράδυ ενώ αρκετές φορές σημειώθηκε κίνηση οχημάτων πάνω στην άμμο. Με την καλή συνεργασία του Δήμου, περίπου 5000 επισκέπτες ενημερώθηκαν από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα μέτρα προστασίας των χελωνών το καλοκαίρι του 2018. Στο πρόγραμμα της Κορώνης συμμετέχουν επίσης οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8 ετών και πάνω.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες – κυρίως νέους – ανθρώπους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που συμμετέχουν σαν εθελοντές στα προγράμματά μας από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. Η εκπαίδευση γίνεται από ειδικευμένα στελέχη μας και στους εθελοντές δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και μοναδικές εμπειρίες συνεργασίας, προσφέροντας λίγο από τον χρόνο τους για την προστασία της φύσης. Αρκετοί φοιτητές διάφορων σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού κάνουν την πρακτική τους στα προγράμματα καταγραφής φωλιών και ενημέρωσης του κοινού.