Θριαμβευτής ο Ερντογάν, «σουλτανάτο» η Τουρκία! Πήρε την προεδρία, πήρε και την Βουλή!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από τον πρώτο γύρο φαίνεται ότι εκλέγεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας για ακόμη μία θητεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στο 96% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 52,7%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 30,6%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7,6%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 84,5% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 43,3% (297 έδρες), 22,1% και 142 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (45 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,5% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 65 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,4% (51 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το HDP το τελικό ποσοστό του θα βρίσκεται ανάμεσα στο 11% και το 12% .

Η πρώτη δήλωση Ερντογάν

«Είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά», είπε στην πρώτη του δήλωση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το κλείσιμο της κάλπηςστην Τουρκία και τα πρώτα αποτελέσματα που φαίνεται να του δίνουν την πρωτιά.

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους τη στιγμή που μετέβαινε από το σπίτι του στο Huber Köşkü της Κωνσταντινούπολης, όπου στεγάζεται προεδρικό γραφείο και από όπου θα παρακολουθήσει τη ροή των αποτελεσμάτων.
Κατά την αναχώρησή του, δεκάδες οπαδοί του τον αποθέωσαν με ορισμένους, μάλιστα, να του φιλούν ακόμη και τα χέρια

Κλίμα βίας και νεκροί σε εκλογικά κέντρα

Την ίδια ώρα στην Τουρκία επικρατεί κλίμα βίας, ενώ η διαδικασία σημαδεύτηκε από τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων σε εκλογικό κέντρο.

Μίααιματηρή συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομαστην Τουρκία λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου και βουλευτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμπλοκή σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο του Ερζουρούμ ανάμεσα σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν και αυτού της Ακσενέρ.

Νεκρός έπεσε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του IYI parti, καθώς και ακόμη δυο ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ υπήρξαν και επτά τραυματίες.

Ξύλο πάνω από την κάλπη

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν το κλείσιμο των καλπών για την ανάδειξη νέου προέδρου και βουλευτών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να παρεμβαίνει, προκειμένου η κατάσταση να μη βγει εκτός ελέγχου.

Όπως αναφέρει το τουρκικό σάιτ, «Dokuz8 News», η αστυνομία παρενέβη, όταν συνεπλάκησαν πολλά άτομα, κατόπιν αιτήματος ενός ψηφοφόρου να εισέλθει εντός του παραβάν μαζί με έναν συγγενή του.

Άλλοι ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν, αρχικά υπήρξαν λεκτικές κόντρες, πήγαν να πιαστούν στα χέρια και εν τέλει η κατάσταση έληξε με την παρέμβαση της αστυνομίας.