Καλαμάτα: Τον Μάιο το 2ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων και το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Νέες Τεχνολογίες»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής που έχει οριστεί για τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων του Δήμου Καλαμάτας, καθώς επίσης και για το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Νέες Τεχνολογίες».

Στην Επιτροπή, με απόφαση Δημάρχου έχουν οριστεί οι:

 • Δρ. Βασιλάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Οικονομικής και Τεχνολογικής Σχολής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 • Διονυσόπουλος Βασίλειος, Προϊστάμενος του τμήματος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, MSc στο «Επεξεργασία Πληροφορίας και Νευρωνικά Δίκτυα» από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου) και υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 • Ασημακόπουλος Φώτιος, Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καλαμάτας σε θέματα Ψηφιακής και Τεχνολογικής Αναβάθμισης του Δήμου Καλαμάτας, Φυσικός, MSc στην «Επιστήμη Υπολογιστών», από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση στα Ευφυή Συστήματα Αστικού Ιστού (Smart Cities) – συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας και υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 • Παπαευσταθείου Βασίλειος, Πολιτικός Μηχανικός MSc «Αρχιτεκτονική / Πολεοδομία» στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων» στην Σχολή Τεχν. Εφαρμογών του ΕΑΠ. Υποψήφιος Διδάκτορας της Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π.
 • Μάκιος Αθανάσιος, Φυσικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιβαλλοντικός Διευθυντής στην επιχείρηση «ΚΛΗΜΗΣ», υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες που αφορούν τα πρότυπα διαχείρισης ISO και περιβάλλοντος.

org epitropi 1

Η Επιτροπή ως προς την διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων, ενισχύεται με τους:

 • Πάτερ Σωτήριος Μαστέας, ιερέας & καθηγητής Πληροφορικής, με εργασιακή εμπειρία ως Αναλυτής / Προγραμματιστής και Contractor με ειδικότητα στις Βάσεις Δεδομένων.
 • Πετρόπουλος Παναγιώτης, καθηγητής Πληροφορικής και πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Καλαμάτας

Κατά τη συνάντηση, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή της δράσης αυτής που έρχεται να διαδεχτεί την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων που έλαβε χώρα στην Κεντρική Πλατεία – Βασ. Γεωργίου της Καλαμάτας, στις 2 Ιουλίου 2022. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα του και όπως αυτό αποτυπώθηκε:

 • Από την μεγάλη συμμετοχή ομάδων και μαθητών από όλη την Ελλάδα – πάνω από 250 συμμετέχοντες σε 25 ομάδες.
 • Από την μεγάλη συμμετοχή του κοινού τόσο στις διαδικτυακές παρουσιάσεις της Εκπαιδευτικής περιόδου αλλά και κατά την Τελική Φάση, στην εκδήλωση στις 2 Ιουλίου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με το κοινό και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
 • Από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν φορείς και εταιρείες με την στήριξή τους στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της φετινής διοργάνωσης επισημαίνονται τα ακόλουθα:

 • Η ημερομηνία διεξαγωγής ορίστηκε στις 12-13 Μαΐου 2023 και θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό.
 • Τοποθεσία διεξαγωγής για το Επιστημονικό Συνέδριο υιοθετήθηκαν οι απόψεις για πραγματοποίησή του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ενώ για το Φεστιβάλ Ρομποτικής, η Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας ή το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
 • Κατά τη διήμερη διεξαγωγή του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, θα αναπτυχθούν θεματικά τραπέζια, στα οποία οι ομιλητές θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στις ακόλουθες ενδεικτικές γενικότερες θεματικές ενότητες:
  • Κινητικότητα & Μεταφορές
  • Κτήρια & Εγκαταστάσεις
  • Ενέργεια – Περιβάλλον
  • Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον
  • Ανθεκτικότητα της Πόλης και Σχετικές Υποδομές
  • Κυκλική Οικονομία & Διαχείριση Αποβλήτων
  • Οικονομία & Κοινωνία

Θα παρέχεται η δυνατότητα στους σύνεδρους της υβριδικής συμμετοχής τους, δηλαδή, διά ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου. Μετά την λήξη του Συνεδρίου το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Ρομποτικής κατά το οποίο οι συμμετέχοντες μαθητές θα μπορούν να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες στους ακόλουθους τομείς:

 • κατηγορία REGULAR: με ελεύθερη θεματολογία από παλαιότερους Πανελλήνιους ή Διεθνείς Διαγωνισμούς αλλά και Ολυμπιάδες Ρομποτικής.
 • κατηγορία ΟPEN: με θεματολογία «Ευφυή Συστήματα για Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις»
 • Ανάπτυξη Πειραμάτων Φυσικής με ελεύθερη θεματολογία.

Επίσης, να παρακολουθήσουν, μέσω διαδικτύου, τις δημιουργίες άλλων απομακρυσμένων ομάδων από τον ελλαδικό χώρο και ενδεχομένως από το εξωτερικό, αλλά και να παρακολουθήσουν δια ζώσης τις εργασίες τις 2ης ημέρας, του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου, στην οποία θα πραγματοποιηθούν εξίσου ενδιαφέρουσες με την 1η Ημέρα τοποθετήσεις, από εκπροσώπους Πανεπιστημίων καθώς και εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών και των ευφυών συστημάτων.

4 ro

Το ενδιαφέρον των Πανεπιστημίων, των φορέων, ιδιωτικών εταιρειών αλλά και των μαθητών για την εν λόγω εκδήλωση, αποτυπώνεται σε υψηλό επίπεδο. Αναμένεται ότι κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου θα υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και παρουσιάσεις εργασιών, γόνιμοι διάλογοι και μεγάλη συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβάνοντας τους συμμετέχοντες και τους οικείους τους καθώς και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους.

Η προσπάθεια αυτή του Δήμου Καλαμάτας, της στήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας γενικότερα και των νέων της πόλης μας, αλλά και της καθοδήγησής τους μέσω της διπλής αυτής διοργάνωσης, καθώς και άλλων παρόμοιων δράσεων στις οποίες θα προβεί, θα επιτύχει απόλυτα στον σκοπό της, από τη στιγμή που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με όλους τους φορείς του Δημόσιου αλλά και του Ιδιωτικού τομέα της πόλης μας.