«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενώ η κυβέρνηση σχεδίαζε φιέστες για την έξοδο από τα Μνημόνια και ο πρωθυπουργός έδειχνε αποφασισμένος και σίγουρος να αντιστρέψει την όποια αρνητική εικόνα από την οικονομική πολιτική, οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική άλλαξαν την πολιτική ατζέντα και ταυτόχρονα τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.

Μπορεί στο πρωθυπουργικό γραφείο να επιμένουν ότι η παραίτηση του Νίκου Τόσκα δεν ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον – αναμενόμενο – ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι προφανές πως η τραγωδία της Αττικής «τρόμαξε» την Ηρώδου Αττικού, μιας και τα μηνύματα που έρχονται από το λαό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως οι διαδικασίες αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα επισπεύδονται. Πριν ή μετά την 8η Σεπτέμβρη, ημέρα που ο πρωθυπουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της έκθεσης; Ιδού το ερώτημα…

Επ’ αυτού οι εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα είναι δύο, όπως επιμένουν έγκυρες πληροφορίες μας:

  • Η μία προτείνει ανασχηματισμό πριν την Έκθεση, ώστε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα και να δώσει την εικόνα μιας επανεκκίνησης με χρονικό ορίζοντα τις εκλογές του 2019.
  • Η άλλη προβάλλει το επιχείρημα ότι θα είναι καλό να πάει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, να κάνει τις εξαγγελίες που θα έχει στο μεταξύ αποφασίσει και στη συνέχεια να ανακοινώσει την κυβέρνηση που θα τις υλοποιήσει.

Ο ανασχηματισμός, λοιπόν, σε κυβέρνηση και κόμμα είναι μονόδρομος. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ένα νέο ξεκίνημα που θα μπορούσε να συνδεθεί με το… νέο ξεκίνημα της οικονομίας, μετά τις 20 Αυγούστου.

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο Newsbomb.gr, «η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εκλογική», ενώ ακυρώνουν την όποια συζήτηση να προσφύγει ο Πρωθυπουργός σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός και θα δοθεί χώρος σε ηλικιακά νέα πρόσωπα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «προεδρικοί», νεαροί σε ηλικία, μεταξύ 35 – 45 ετών, που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η συνάντηση, για παράδειγμα, του Αλ. Τσίπρα με τους καθηγητές Ζερεφό και Λέκκα. Σηματοδοτούν το προς τα πού «κοιτάει» ο πρωθυπουργός ενόψει των αλλαγών που θα κάνει. Επίσης, αυτή τη φορά, θα αντιμετωπίσει σοβαρά την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων απ’ το χώρο της Κεντροαριστεράς. Προσώπων όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Σταύρος Μπένος.

Αλλά η λογική των εκπλήξεων φτάνει μέχρι ακόμα και την πιθανή αξιοποίηση προσώπων απ’ τον κεντροδεξιό χώρο τα οποία λειτουργούν όμως στο πλαίσιο μιας συναινετικής λογικής, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα αναβαθμιστεί, με πιθανότερο να πάρει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, εάν και εφόσον αποχωρήσει ο κ. Σκουρλέτης. Συζητήσεις για αναβάθμιση υπάρχουν και για τον υφυπουργό του Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως αναβαθμιστεί ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, αλλά και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση του Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη ο οποίος έχει δώσει «μάχες» στα τηλεοπτικά πάνελ και η παρουσία του στην επαρχία έχει αναγνωριστεί και έχει θετικό πρόσημο.

Μια άλλη – πιθανή- έκπληξη, θα μπορούσε να είναι η μετακίνηση του Πάνου Καμμένου απ’ το υπουργείο Άμυνας σε άλλο, μάλλον παραγωγικό υπουργείο. Κάτι τέτοιο βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη συναίνεσή του.

Πληροφορίες μας πάντως λένε, πως κάτι τέτοιο δεν το αποκλείει και ο ίδιος… Το βέβαιο είναι πως ο Αύγουστος θα κυλήσει με την ονοματολογία να έχει την τιμητική της. Ο πρωθυπουργός γράφει και σβήνει συνεχώς ονόματα τα οποία θα «κλειδώσουν» μετά τα μπάνια του λαού.

Newsbomb.gr