Κλοπή άνω των 100.000€ στο ΕΜΠ! Άνοιξαν με χειρουργική ακρίβεια 12 γραφεία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κλοπές στην ιστορία του ΕΜΠ. Όλα έγιναν στη νέα πτέρυγα της Σχολής Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη και τη απίστευτη κλοπή ήρθε στο φως μέσα από δημοσίευμα της Καθημερινής, σήμερα Παρασκευή (28.02.2020). Την ίδια μέρα, η διοίκηση του ΕΜΠ κατέθεσε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Οι δράστες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, «σήκωσαν» εργαστηριακό εξοπλισμό και υπολογιστές αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από μεγάλο αριθμό γραφείων και εργαστηρίων.

Η αξία του εξοπλισμού των επιστημονικών μετρήσεων που έκλεψαν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Όπως ανέφεραν καθηγητές του ΕΜΠ, οι ληστές έδρασαν με «χειρουργική» ακρίβεια ως προς τα γραφεία και τα εργαστήρια που «χτυπήθηκαν», αφού φαίνεται ότι γνώριζαν πού υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία.

Παράλληλα, κατάφεραν, με τη χρήση τροχών, να διαρρήξουν 12 γραφεία και δύο εργαστήρια, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς αφού η φύλαξη του Πολυτεχνείου είναι ανύπαρκτη.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Μαρία Κουή, μιλώντας στην Καθημερινή χαρακτήρισε ανεπανόρθωτο το πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής. «Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία δέκα έτη… ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας» είπε.