Κορονοϊός: Τι λένε οι επιστήμονες για την έξαρση θανάτων και διασωληνωμένων μέσα στο διήμερο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σοκαριστική ήταν η χθεσινή και προχθεσινή ημέρα για την εικόνα του κορονοϊού στη χώρα και μάλιστα για τα πιο κρίσιμα στοιχεία της πανδημίας, που είναι ο αριθμός των θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών.

Παρά τους 100 διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και τους 13 θανάτους την Κυριακή -αριθμοί πρωτοφανείς για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα- οι επιστήμονες εκτιμούν με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα.

“Είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για τους 13 θανάτους μέσα σε μία ημέρα και για τους διασωληνωμένους ασθενείς”, αναφέρει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Θάνατοι από κορονοϊό: 8 γυναίκες και 5 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο

Το πρώτο διψήφιο νούμερο σε θανάτους στην Ελλάδα σημειώθηκε χθες Κυριακή 11/10, όταν 13 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Τα συνολικά θανατηφόρα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν φτάσει πλέον τα 449, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη, με εύρος ηλικίας από 25 έως 102 ετών.

Οι περισσότεροι από τους 13 άτυχους συμπολίτες μας ήταν γυναίκες, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες, ως τυχαίο γεγονός. Η συντριπτική πλειοψηφία ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, δύο άνδρες ήταν μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ τρεις ακόμη και οκτώ γυναίκες ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 70.

Ο μικρότερος σε ηλικία θανών ήταν ένας 59χρονος άνδρας που κατέληξε χτυπημένος από τις επιπλοκές του κορονοϊού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του “Ασκληπιείου” της Βούλας. Ο άτυχος 59χρονος έδωσε γενναία μάχη για 9 ημέρες, όμως, τελικά δεν τα κατάφερε.

Το θλιβερό “ρεκόρ” της πανδημίας στην Ελλάδα: 13 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Να σημειωθεί ότι από το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό του κορονοϊού στις 12 Μαρτίου και μέχρι σήμερα, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε ένα 24ωρο, ήταν εννέα (9). Είχαν σημειωθεί σε τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες: στις 4 Απριλίου και στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου του 2020.

“Η χθεσινή μέρα με τους 13 θανάτους ήταν μια θλιβερή εξαίρεση”, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Δηλώνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία να δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η θνητότητα.

Συγκεκριμένα ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει: “Ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλός αλλά παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε μια πτωτική τάση. Από μία ημέρα, δεν είναι ασφαλές να βγάλουμε συμπέρασμα. Πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου τι θα γίνει. Είναι ενθαρρυντικά πάντως τα στοιχεία, γιατί απ’ όσο έχω δει υπήρχε μια πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες στους θανάτους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε το διάγραμμα με τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου:

Για πρώτη φορά τριψήφιο νούμερο διασωληνωμένων μέσα στο Σαββατοκύριακο

Αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε στους 93 χθες Κυριακή 11/10, καθώς κατέληξε μεγάλος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, τα νούμερα του Σαββάτου ήταν υπερβολικά υψηλά για τα δεδομένα της χώρας μας: 100 ασθενείς βρέθηκαν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, λόγω κορονοϊού.

Ήταν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα, καθώς ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων μέχρι σήμερα ήταν 93 ασθενείς και είχε σημειωθεί στις 5 Απριλίου 2020.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Εκφράζονται φόβοι για το εάν και κατά πόσον το Σύστημα Υγείας μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη πίεση.

Σχολιάζοντας την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ο Καθηγητής κ. Παρασκευής, τονίζει ότι χρειάζονται μέτρα: “Η κατάσταση με τους διασωληνωμένους είναι δύσκολη, αλλά ακόμα δεν είναι δραματική. Αλλά επειδή το Σύστημα Υγείας δεν έχει και πολλές αντοχές, το ζητούμενο είναι να μην πιέζεται. Θέλει πιο στοχευμένα μέτρα”.

Δείτε το διάγραμμα με την πορεία θανάτων, διασωληνωμένων ασθενών και κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα:

Δημήτρης Παρασκευής: “Τώρα είμαστε καλύτερα από τον Μάρτιο”

Μπορεί όλοι εμείς να τρομάζουμε με τα νούμερα αυτά και κυρίως επειδή σχετίζονται με τις σοβαρότερες περιπτώσεις λοιμώξεων Covid-19 που καταλήγουν στην Εντατική και σε θάνατο, η επιστήμη της επιδημιολογίας, εξετάζει τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο.

Τα ημερήσια κρούσματα κινούνται μεν σε υψηλά νούμερα, αλλά έχουν σταθεροποιητική τάση, αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα σε σύγκριση με τον Μάρτιο, “τώρα είμαστε καλύτερα”, όπως λένε. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, για παράδειγμα, είχε φτάσει σχεδόν τους 100 σε έναν μόλις μήνα, ενώ τώρα αυξήθηκε σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Πάμε καλύτερα” αναφέρει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής. Δείτε πως ερμηνεύει τους αριθμούς:

“Είναι σημαντικό ότι δεν παρουσιάζουν αύξηση τα κρούσματα, έχουν μια σταθεροποιητική τάση. Παρά το γεγονός ότι τώρα με τα rapid test, πηγαίνουμε στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αυτό είναι αλήθεια και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν, όμως, συγκρίνουμε την περίπτωση την τωρινή με αυτή του Μαρτίου, τώρα είμαστε καλύτερα. Γιατί τότε φτάσαμε σε ίδιο αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ μέσα σε έναν μόνο μήνα, ενώ τώρα έχουμε από τον Ιούλιο υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Έχει περάσει σχεδόν ένα τρίμηνο και η κατάσταση παραμένει σχεδόν παρόμοια με αυτή του Μαρτίου στις βαριές νοσηλείες”, αναφέρει.

Επίσης, είναι προς το παρόν αισιόδοξο το γεγονός ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών, συμπληρώνει ο καθηγητής:

“Έχουμε μεν μικρότερο ποσοστό προσβεβλημένων ατόμων άνω των 65, αλλά και δεν έχουμε εκθετική αύξηση. Δεν έχουμε μια ραγδαία αύξηση όπως τον Μάρτιο, οπότε μέσα σε έναν μήνα είχαμε μεγάλο αριθμό νοσηλειών. Τώρα έχουμε σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο οποίος όμως, δεν μεταβάλλεται πάνω-κάτω. Αλλά αυτό οδηγεί ένα ποσοστό σε νοσηλείες και είναι φυσικό και επόμενο να οδηγήσει και στην ανάγκη σοβαρών νοσηλειών. Είναι γνωστό ότι τα κρούσματα είναι σε συνάρτηση με τις νοσηλείες”, καταλήγει ο κ. Παρασκευής.

Πηγή: iatropedia.gr