Κορωνοϊός: Στους 28 οι θάνατοι, 966 τα κρούσματα – 66 σε ΜΕΘ και 52 πήραν εξιτήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα, στους 28 οι άνθρωποι που χάθηκαν από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού. Στα 966 τα συνολικά περιστατικά, μετά τα νέα 74 κρούσματα που προστέθηκαν σήμερα.

Στα νέα νούμερα της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο υπεύθυνος ενημέρωσης για το νέο κορωνοϊό και καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • 74 τα νέα κρούσματα, στα 966 τα συνολικά

ΜΕΘ

  • 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 65 είναι διασωληνωμένοι
  • το 86% είναι άνδρες και οι περισσότεροι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα

ΘΑΝΑΤΟΙ

  • 2 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα, στους 28 οι συνολικοί
  • ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 73 έτη
  • 89% έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών

ΕΞΙΤΗΡΙΑ

  • 52 ασθενείς εξήλθαν από τα νοσοκομεία

ΤΕΣΤ

  • 13.477 διαγνωστικά τεστ έγιναν στη χώρα από την αρχή της επιδημίας

Κορωνοϊός: τέσσερις ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετέφερε το ευχάριστο νέο της εξόδου από την κρίσιμη κατάσταση τεσσάρων ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αυτοί ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών, ενώ οι δύο από τους τέσσερις είχαν σοβαρά χρόνια νοσήμερα και όλοι λάμβαναν ειδική αντιιική θεραπεία.

“Κάθε μέρα κερδίζουμε μικρές νίκες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου για την προσπάθεια που έκαναν ώστε να ξεπεράσουν αυτοί οι άνθρωποι τον κίνδυνο και να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”

Κορωνοϊός: Προσοχή στα τέστ – Αξιόπιστα προς το παρόν τα μοριακά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα γρήγορα τέστ (rapid test) του κορωνοϊού, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών καθώς, όπως ανέφερε, “στη φάση αυτή της επιδημίας αυτά τα τέστ αντισωμάτων δεν συστήνονται στο γενικό κοινό, καθώς δεν είναι διαγνωστικά της νόσου”

Συγκεκριμένα ανέφερε, πως ένα θετικό τέστ μπορεί να είναι “ψευδώς” θετικό, ενώ ένα αρνητικό μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό σε κάποιον, ενώ μπορεί να είναι ασθενής και στη συνέχεια να υιοθετήσει ανεύθυνη συμπεριφορά.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ, μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι μόνο τα μοριακά τεστ, τα οποία γίνονται στα εξειδικευμένα εργαστήρια αναφοράς με τη μέθοδο PCR και τα οποία προκρίνονται, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, από όλους τους διεθνείς φορείς για τις χώρες παγκοσμίως.

“Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς”, κατέληξε ο καθηγητής παθολογίας.

Πηγή