Κορωνοϊός: 103 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – 331 τα συνολικά – Οδηγίες για τους ασθενείς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Στα 49 έφτασαν τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Οχτώ διαδωληνωμένοι, δέκα άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Νέα έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα για περιορισμό στις μετακινήσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 103 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 331. Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων διαπιστώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, δηλαδή γεωμετρική πρόοδος.

Από τα 103 κρούσματα, τα 49 κρούσματα διαπιστώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα 54 διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα. 44 είναι τα κρούσματα ανθρώπων που δεν ταξίδεψαν σε χώρα, όπου υπάρχει η επιδημία, ούτε ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος “ορφανά”, καθώς είναι αντιεπιστημονικός.

Σοβαρά ασθενείς και ασθενείς σε ΜΕΘ

Επιπλέον, ανέφερε πως 51 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι – όλοι άνδρες- σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Τα περισσότερα κρούσματα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία είναι στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και σχεδόν όλοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Το ευχάριστο είναι ότι δέκα ασθενείς μέχρι στιγμής έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Περίπου 4.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί.

Θάνατοι

Ως προς τα ποσοστά θνησιμότητας, οι μέχρι στιγμής 4 άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας, είναι σε ποσοστό  άνω του 3%, επί των συνολικών κρουσμάτων της χώρας. Με τον μέσο όρο να βρίσκεται στο 1,2 – 2%. “Είναι μικρό το δείγμα των περιστατικών μέχρι στιγμής, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής παθολογίας, κ. Τσιόδρας. Επίσης, τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως περιστατικά από το γκρουπ των ταξιδιωτών των Αγίων Τόπων.

Κορωνοϊός: Τι απαντά στις φήμες για την ιβουπροφαίνη ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε και σε διευκρινίσεις σχετικά για τα όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας της Γαλλίας  Olivier Véran, ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη), που λαμβάνονται συνήθως για την καταπολέμηση του πυρετού, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης από τον κορωνοϊό: “Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη. Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας”, τόνισε ο Ο.Véran.

“Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τους έλληνες ασθενείς:

  • Να μην παίρνουν φάρμακα όσοι δεν είναι απαραίτητο και χωρίς συνταγή γιατρού
  • Είναι ασφαλέστερη η παρακεταμόλη, αλλά στη σωστή δοσολογία

Κορωνοϊός: Νέα έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και για επαναπατρισθέντες Έλληνες

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος επανέλαβε τη σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Απηύθυνε δε, έκκληση για επιτήρηση της υγείας, όποιου πολίτη επιστρέφει από χώρα του εξωτερικού, ενώ υπενθύμισε ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-2019 παραμένει μέσω των αεροσταγονιδίων.

Η συγκεκριμένη οδηγία δόθηκε καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες που επιστρέφουν στην πατρίδα το εξωτερικό -κυρίως φοιτητές – και μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, άθελά τους.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση γι’ αυτήν την ομάδα των οικειοθελώς επαναπατρισθένων Ελλήνων να παραμείνουν σπίτι τους για δύο εβδομάδες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εφ’ όσον εμφανίσουν συμπτώματα να ενημερώσουν τον γιατρό τους.