Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα, σύνολο 84 – Τα 4 αγνώστου προέλευσης – Φόβοι για διασπορά στην κοινότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο κορωνοϊός ανεβάζει τα κρούσματα της νόσου COVID-19 στα 84. Σύμφωνα με τη νέα επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης, μέσω του εκπροσώπου του ΕΟΔΥ για τη νόσο, Σωτήρη Τσιόδρα, μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 11 νέα κρούσματα. Το πιο ανησυχητικό, όμως, ότι ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν 4 άτομα, στα οποία δεν υπάρχει συσχετισμός με κάποιο κρούσμα της νόσου, αλλά ούτε και ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό σε πληττόμενες χώρες.

Από τα 11 νέα κρούσματα (σύνολο 84), οι 81 ασθενείς είναι ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας, οι 56 από τους προσκυνητές του Ισραήλ, ενώ:

 • 47 άτομα που νόσησαν μετά από επαφή με κρούσματα
 • 4 άτομα, στους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί γνωστή επαφή
 • 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ο ένας ασθενής σε Μονάδα Εντατικής σε σοβαρή κατάσταση
 • 57 βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξήγγειλε, επίσης, νέα μέτρα:

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τα κατωτέρω μέτρα:

1. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν

 • ασθενείς άνω των 70 ετών,
 • ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα,
 • ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα,
 • ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και
 • ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου:

 • στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας,
 • κέντρα αποκατάστασης,
 • μονάδες ημερήσιας νοσηλείας
 • μονάδες τεχνητού νεφρού

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Δείτε το νέο video του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες:

Επίσης αποφασίστηκε:

2. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημι-μαραθωνίου της Αθήνας.

3. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες συναντήσεις και συναθροίσεις εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκαν τα δημοτικά συμβούλια.

4. Η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων

Τέλος, η Επιτροπή θέλει τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αναμένεται αύξηση ακόμα και για τα κρούσματα που δεν εμφανίζουν συσχέτιση με άλλα κρούσματα του ιού, δηλαδή δεν είναι γνωστή η πηγή της νόσησης:

“Στόχος μας, που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του επεσήμανε ότι παρ’ ότι η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι’ αυτό βάζει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους ηλικιωμένους:

“Κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”, είπε ο κ. Κικίλιας.

Πηγή