Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες και οι πολίτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας Κτηματολογίου και στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης για την εξέλιξη της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ποσοστό των πολιτών που έχουν εκκινήσει διαδικασία κυμαίνεται από 0,71% μέχρι 10,50%, με τη μέση συμμετοχή να βρίσκεται στο 1,49% από την έναρξη των δηλώσεων τον Νοέμβριο.

Αποτέλεσμα αυτού, να έρθουν παρατάσεις στις περιοχές που τρέχουν οι προθεσμίες, αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Παράλληλα, εντός Μαΐου αναμένεται η τελική ανάρτηση των κτηματογραφήσεων που έγιναν σε Αθήνα, Λαμία, Βόλο και Λιβαδειά το 2008, με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να επικαιροποιήσουν εκ νέου τα στοιχεία τους, αφού πρώτα «τσεκάρουν» ότι όσα αναγράφονται στα πεδία είναι ακριβή. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και για τις πιο απλές περιπτώσεις, όπως το να έχει ορθογραφικό το επώνυμο του ιδιοκτήτη, θα χρειαστεί να κατατεθεί αίτηση για πρόδηλο σφάλμα. Στην Μεσσηνία οι αναρτήσεις θα γίνουν μετά το καλοκαίρι αλλά οι πολίτες πρέπει να προσέξουν τις προθεσμίες.

Η μειωμένη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες, με την πρώτη να είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών, ενώ ακολουθούν η χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, η δυσκολία επίκλησης της έκτακτης περιουσίας, η μη ύπαρξη κεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας, η καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων Κτηματολογίου, αλλά και η μη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα (το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών) και στη Θεσσαλονίκη (που πρόσφατα ξεκίνησε).

Η διαφορά ανάμεσα στις κτηματογραφήσεις, αυτή του 2008 αλλά και της τρέχουσας, αποτυπώνεται και σε αριθμούς. Στα προηγούμενα προγράμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλογιαννάκης, η τελική συμμετοχή των πολιτών έφτασε από 35,31% έως 130,50%, με μέση συμμετοχή το 71,61%. Σημειώνεται πως το ποσοστό αυτό αφορά αποκλειστικά τις περιοχές που έχει τελειώσει η περίοδος της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Αντίστοιχα, η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων Κτηματολογίου είναι συγκριτικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη εφαρμογή το 2,75% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν έγινε με τη χρήση της εφαρμογής. Στα νέα προγράμματα, τα ποσοστά φτάνουν από 0,72% μέχρι 20,34%, με το μέσο ποσοστό να είναι στο 6,52%. «Παρά το ότι η νέα εφαρμογή είναι λειτουργική από την αρχή της βδομάδας, ήδη οι δηλώσεις που γίνονται μέσω αυτής έχουν αυξητικές τάσεις και αναμένεται το ποσοστό 6,52% να είναι μικρό σε σχέση με το τελικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑ με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ