Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διοργανώνει το Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 και ώρα 11.00 πμ ταυτόχρονα με όλη την Ελλάδα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Συμμετέχουνπάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητής και ιδιώτες και τα εξής σχολεία:

 • 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα
 • 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 1ο – 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας: Υπεύθ. Καθηγήτρια SylvieDufrèsne
 • Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας,Δημοτικό Σχολείο Εύας, Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών: Υπεύθ. Καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου
 • 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου
 • Γυμνάσιο Αρφαρών: Υπεύθ. Καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου
 • 4ο Λύκειο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή
 • Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη»: Υπεύθ. Καθηγήτρια Κάλλια Ταβουλάρη
 • Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Saint-Exupéry”:Υπεύθ. Καθηγήτρια Ευρυδίκη Εξαρχάκου
 • Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Ma cour de français”:Υπεύθ. Καθηγήτρια Ειρήνη Κυριακού

Η εκδήλωση γίνεται ταυτόχρονα σε 34 σημεία στην Ελλάδα:

Φέτος, επιλέξαμε τους Μύθους του Lafontaine.Οι συμμετέχοντες θα διαβάσουν, θα θεατροποιήσουν, θα τραγουδήσουν, θα χρησιμοποιήσουν μάσκες που φιλοτέχνησαν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι μύθοι του Lafontaineείναι μια συλλογή από 240 ποιήματα σε 12 βιβλία, με ήρωες ζώα που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι ή, σε δεύτερη ανάγνωση, με ήρωες ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε ζώα. Όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής σ’ έναν έμμετρο πρόλογό του: Όλα μιλάνε στο έργο μου, μιλάνε και τα ψάρια και λένε πράγματα για μας, πέρα από χρόνια, τόπους: χρησιμοποιώντας ζωντανά διδάσκω τους ανθρώπους. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αφού πρώτος διδάξα» θεωρείται ο Αίσωπος, με συνεχιστές τους Λατίνους, Ανατολίτες και άλλους μυθοποιούς. Όμως, ο Lafontaineδεν οικειοποιήθηκε παρά μόνο τον πυρήνα των προγενέστερων μύθων, τον οποίο μεταποίησε, επένδυσε στιχουργικά, προσάρμοσε στις συνθήκες της εποχής του και, αποθέτοντάς τους την προσωπική του σφραγίδα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που συγκινεί διαχρονικά μικρούς και μεγάλους.

Η Εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας&Β’θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Πρώτος αναγνώστης θα είναι για φέτος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κος Γιώργος Κατρούγκαλος και δεύτερος αναγνώστης ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα κος Αριστείδης Μουτζούρης. Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παιδική & Νεανική Μοντέρνα Χορωδία HacunaMatata του Γιώργου Σκλήκα. Την αφίσα προώθησης φιλοτέχνησε ο κος Άρης Κορομηλάς.

 • ΕΚΘΕΣΗ «Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας παρουσιάζοντας την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο έως σήμερα». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας από το Σάββατο 17 Μαρτίου έως Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και, κατόπιν συνεννόησης, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα.

Η έκθεση είναι προϊόν πολύμηνης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας και η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε το υλικό αποτελείται από τις: DufresneSylvie, Δημάκου Μαρία – Ελένη, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κυριακού Ειρήνη, Σκλήκα Ουρανία, ΣωτηράκηΝινέτα, Ταβουλάρη Κάλλια.Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στην πόλη μας έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, εμπορικές και πολιτισμικές ρίζες που ξεκινούν από τον 13ο αιώνα και φτάνουν αδιάρρηκτες έως τις μέρες μας.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 την έκθεση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

 • ΑΙΣΩΠΟΣ & ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ: ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα λάβει χώρα στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 18.30 μ.μ.

Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης κα Αντωνία Παυλάκου θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων διά μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός κα Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία. Οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κα.).