Με αναφορές στον Τσίπρα το σχόλιο της Μέρκελ για την Ιταλία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα έκανε, σχολιάζοντας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την κατάσταση στην Ιταλία, τόνισε: «Όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλές ερωτήσεις στο τραπέζι. Μιλήσαμε για πολλές, πολλές νύχτες, αλλά μαζί πετύχαμε κάτι. Πρέπει να το κάνουμε γιατί η Ιταλία είναι σημαντικό μέλος της ΕΕ».

Την ίδια ώρα, στις κάλπες όπως ολα δειχνουν θα οδηγηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι Ιταλοί, μετά από την εντολή σχηματισμού που έλαβε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα ο τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι.

Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τζουσέπε Κόντε -έναν καθηγητή νομικής με αμφιλεγόμενο βιογραφικό- ναυάγησαν χτες μετά από το «βέτο» του Ματαρέλα στο πρόσωπο που είχε επιλεχθεί για το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο τον Κοταρέλι -πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι πολίτες της χώρας πιθανώς να δουν αυτή την προσφυγή στις κάλπες ως ένα άτυπο δημοψήφισμα, με ερώτημα την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Το βέτο του Ματαρέλα εξόργισε το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστεριών και την ακροδεξιά Λέγκα. Ο Ιταλός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η υπουργοποίηση του 81χρονου Πάολο Σαβόνα -ενός διεθνούς φήμης οικονομολόγου αλλά πολέμιου του ευρώ- απειλεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Η ασυμφωνία αυτή ανάγκασε τον Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει στον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το βράδυ της Κυριακής.

Μέσω μια σύντομης δήλωσής του την Δευτέρα, ο Κοταρέλι επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει τα όσα λέγοντα περί πολιτικής κρίσης στην Ιταλίας. Παρόλα αυτά, διεθνείς αναλυτές ισχυρίζονται ότι η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο της γειτονικής χώρας μπορεί να θεωρηθεί η σημαντικότερη κρίση στην Ιταλία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ιταλική οικονομία αναπτύσσεται και τα δημόσιες δαπάνες είναι υπό έλεγχο» είπε ο Κοταρέλι, ένας άνθρωπος που είναι γνωστός με ως «Κύριος Ψαλίδι» (Mr. Scissors) λόγω των περικοπών που έχει επιβάλλει στη γειτονική χώρα. «Ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας είναι απαραίτητη και μπορούμε να την κάνουμε καλύτερα. Πρέπει, όμως, να είναι εποικοδομητική» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ματαρέλα φαίνεται ότι θεώρησε ότι η τοποθέτηση του Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Ευρώπη. Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκας, ωστόσο, είπε ότι δεν έγινε ποτέ λόγος για έξοδο από το ευρώ. Παρόλα αυτά, ο 81χρονος έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των «Πεντάστερων», Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Στην Ιταλία, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αποδεχτεί ή να μπλοκάρει την υπουργοποίηση προσώπων. Άλλωστε, χρήση αυτού του δικαιώματος είχε κάνει στο παρελθόν και ο προκάτοχος του Ματαρέλα, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοταρέλι

O τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι είναι 64 ετών και έχει εργασθεί 25 χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή.

Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

cnn

thestival