Με τον υπουργό Εσωτερικών συναντήθηκε ο Π. Νίκας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Να μην μειωθεί η δαπάνη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με τον οποίον συναντήθηκε στην Αθήνα το χθες Τρίτη το μεσημέρι, μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της χώρας.

Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε επίσης και ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε ακόμα να υπάρξει γρήγορη διεκπεραίωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Επιπλέον, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η επίλυση διοικητικών θεμάτων που συνδέονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων καθώς -όπως τόνισε ο Π. Νίκας- η διαχείριση, τόσο των απορριμμάτων όσο και των υδατικών πόρων, χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμα, ζήτησε από τον υπουργό -λαμβάνοντας από τον Τ. Θεοδωρικάκο τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα γίνει άμεσα- να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης από την Περιφέρεια δικηγόρων με έμμισθη εντολή, καθώς το μέχρι τώρα κόστος που επιβαρυνόταν η Περιφέρεια ήταν πολύ υψηλό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους περιφερειάρχες να έχουν μια πολύ και ουσιαστική συνεργασία με το υπουργείο, σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταφορά μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων, μαζί με τους ανάλογους πόρους, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς τις Περιφέρειες και τους δήμους, υπενθυμίζοντας ότι η μεταφορά αυτή αφορά αρμοδιότητες για τις οποίες δεν υφίσταται συνταγματικό κώλυμα.

Ο υπουργός, τέλος, κάλεσε τις Περιφέρειες να μετάσχουν ενεργά στη συζήτηση ως προς το πιο πάνω ζήτημα, η οποία -όπως είπε- θα διαρκέσει αρκετά.