Με το νομοσχέδιο αυτό, η Κυβέρνηση έρχεται με όρους επείγοντος να εκποιήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες και μια άδεια της Δ.Ε.Η. Το πράττει πιεζόμενη από τη συμφωνία που έκανε με τους δανειστές και την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν επιτρέπει πλέον τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση του λιγνίτη. Το επιχειρεί βεβιασμένα, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα για τη μετάβαση σε μια εποχή με ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και χωρίς στοιχειώδες όραμα για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στην καθημερινή δραστηριότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος και τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν είναι σε θέση, να σχεδιάσει –όπως είχε ξεκινήσει να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση– μια νέα εποχή με πολίτες παραγωγούς ενέργειας σε κάθε σπίτι. Γιατί στους υποψήφιους αγοραστές υπόσχεται κέρδη, αδιαφορώντας, όμως, για την καταστροφική ζημία που θα προκαλέσει στη Δ.Ε.Η. και την υψηλή τιμή ρεύματος που θα κληθεί να επιβάλει, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει τη χώρα. Οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και ταυτόχρονα υπονομεύει το μέλλον της Δ.Ε.Η. Την οδηγεί ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε κατακεραυνώσει το τότε σχέδιο της Κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ». Μιλούσε για δήθεν «εθνικό έγκλημα», ενώ το σχέδιο εκείνο οδηγούσε τουλάχιστον σε μια μεγάλη Δ.Ε.Η. με το 70% της αγοράς. Ενώ έλεγαν αυτά λοιπόν ως Αντιπολίτευση, σήμερα εκποιούν τις πιο κερδοφόρες και τις πιο ανταγωνιστικές μονάδες της Δ.Ε.Η. ,χωρίς δανειακές επιβαρύνσεις και με λιγότερο προσωπικό. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Δ.Ε.Η., θα μείνει με την υποχρέωση -την οποία ο κ. Τσίπρας συμφώνησε- να συρρικνώσει το μερίδιο της στην αγορά στο 50%. Και κάτι ακόμη: Με την πώληση της “μικρής Δ.Ε.Η.” θα εισπράττονταν 2 δις ευρώ και θα επενδύονταν άλλα 4 δις. Τώρα, πόσα θα πάρει το Δημόσιο;
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακός κόμβος, να είναι αυτόνομη και ασφαλής ενεργειακά. Με χαμηλό κόστος ενέργειας και ταυτόχρονα υπόδειγμα εκπλήρωσης των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας συμβαδίζει επίσης με τη διεθνή ανάγκη για μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τον άνθρακα και τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Το Σχέδιό αυτό συμπυκνώνεται σε 8 βασικούς άξονες:
1. Επένδυση σε ενεργειακές υποδομές και επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας.
2. Μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Διεύρυνση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου
4. Βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών.
5. Αύξηση του μεριδίου των Α.Π.Ε. στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα.
6. Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.
7. Αύξηση της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στις μεταφορές
8. Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε. μέσω κονδυλίων που θα κατευθύνονται στην έρευνα και τεχνολογία.