Ξημερώματα της Κυριακής γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2019

Η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2019 είναι η 31 Μαρτίου 2019

Επομένως την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00)

Κατάργηση της αλλαγής ώρας.Με απόφαση κάθε κράτους η επιλογή χειμερινής ή θερινής ώρας

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021

Ποιος πρότεινε τη θερινή ώρα;

Η «ιδέα» αυτή ξεκινά πολλά – πολλά χρόνια πριν.

Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, το 1784 παρακαλώ (!), αν και δε μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και συνεπώς να κάνουν οικονομία) καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά (!) εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα, υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση.

Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες!

Ωστόσο, πολλές φορές η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή, Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.