Οδηγός επιβίωσης για μετά τα συγχαρητήρια, στους επιτυχόντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκ μέρους του Παραρτήματος της ΕΜΕ Μεσσηνίας, ευχόμαστε καλές σπουδές τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες.
Αγαπητοί Ακαδημαϊκοί πολίτες:
Με την αμέριστη βοήθεια και θυσία των γονέων σας, θα καταφέρετε να βρείτε διαμονή και στέγαση. Τι γίνεται μετά; Υπάρχουν οδηγοί επιβίωσης λεπτομερείς. Μπορούμε να βρούμε τις ελάχιστες δυνατές συμβουλές, σε αριθμό, που να είναι οι σπουδαιότερες δυνατές;
Μπορούμε!
Μπορούμε να τις εξηγήσουμε και να τις μεταλαμπαδεύσουμε ώστε να ωφεληθούν οι νέοι φοιτητές;
Εδώ τα πράγματα είναι γκρίζα. Πολύ δύσκολο.
Αλλά έστω κι ένας να μας ακούσει θα υπάρξει όφελος.
Είπαμε θα πούμε τα λιγότερα δυνατά.
Και τα σπουδαιότερα δυνατά.
Δεν θα εξηγήσουμε το πώς και το γιατί, δεν θα είμαστε πειστικοί, αποδεικτικοί. Εμπιστευτείτε την εμπειρία μας . Αν μπορείτε να μας εμπιστεύεστε.
Αγοράστε ένα πολυθεματικό τετράδιο και αρχίστε τις παρακολουθήσεις όλων των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου κρατώντας σημειώσεις. Αν δεν καταλαβαίνετε κάποια πράγματα να είστε ψύχραιμοι. Έχει μεγάλη σημασία να παρακολουθείτε από την αρχή. Επιμένουμε : Αν κάποιο μάθημα σας φανεί δύσκολο, μην αγχωθείτε, θα το αντιμετωπίσετε. Σημειώστε τα κινητά τηλέφωνα από αυτούς που παρακολουθούν, Viber, mail, messager.
Πάρτε σημειώσεις από όλες τις παρατάξεις με τα τραπεζάκια. Όχι μόνο από την παράταξη που συμπαθείτε. Οφελούν πολύ.
Μάθετε τα κύρια μαθήματα κορμού σε κάθε Σχολή. Λέγοντας κύρια μαθήματα, εννοούμε αυτά που πρέπει να γνωρίζεις καλά, ο κόσμος να χαλάσει, να τα διαβάσεις καλά, να βάλλεις κόπο που θα βρεις αργότερα μπροστά σου ως ευκολία!
Να ξεκινήσουμε από το Μαθηματικό που το ξέρουμε καλά:
Δύο είναι τα βασικά εισαγωγικά Μαθήματα: Ο Απειροστικός Λογισμός (Όρια -συναρτήσεις – ακολουθίες -Σειρές- Συνέχεια-Παράγωγοι -Ολοκληρώματα ) και το άλλο μάθημα που λέγεται Γραμμική Άλγεβρα (Πίνακες-Ορίζουσες-διανύσματα-Συστήματα γραμμικά και κάποιες προεκτάσεις τους.
Δεν αναφέρουμε άλλα! Δύο μαθήματα μόνο σας λέμε. Προσέξτε τα ιδιαιτέρως στον υπερθετικό βαθμό και απολαύστε το όφελος μακροπρόθεσμα. Αυτά εμπλέκονται με όλα τα άλλα. Θα το δείτε μόνοι σας αργότερα.
Για όσους σπουδάσουν Οικονομικά, θα προσέξουν όλα τα Μαθηματικά που θα κάνουν στην Σχολή τους . Επίσης πολύ προσοχή στην Μάκρο -οικονομία . Δεν σας λέμε άλλο μάθημα για να καταλάβετε την σημασία τους. Μην τα περάσετε εύκολα, διαβάστε τα καλά. Μελετήστε τα και θα δείτε πόσο εύκολα θα έλθουν και τα υπόλοιπα μαθήματα!
Εγκαταστείστε επιτραπέζιο Η/Υ σπίτι σας με διαδίκτυο που επιδοτείται πλέον και με πολυμηχάνημα που θα είναι σαρωτής και εκτυπωτής. Μάθετε να γράφετε με τόνους και φυσικά Ελληνικά, παντού και πάντα.
Βελτιώστε τα Αγγλικά σας και δώστε εξετάσεις να πάρετε το Β2 αν δεν το έχετε. Αν δεν το έχετε, στοχοθετείστε το Γ1 .

Εδώ τελειώσαμε τις συμβουλές!
Λίγες δεν ήταν;
Δεν φαντάζεστε, πόσο χρήσιμες!
Καλές σπουδές!

 

Εκ μέρους του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας
Γιάννης Π. Πλατάρος