Τα ανησυχητικά νέα έρχονται έπειτα από μια νέα μελέτη επιστημόνων, οι οποίοι αφού ανέλυσαν δείγματα τριχών από γενειάδες που συνέλεξαν, εντόπισαν ότι κάθε μία από αυτές είχε πάνω της βακτήρια, ενώ σε περίπου τις μισές από αυτές, τα μικρόβια ήταν επικίνδυνα για την υγεία.
Αντιθέτως, ένα δείγμα σκύλων που εξετάστηκε, αποδείχτηκε ότι είχε μικρότερα επίπεδα μικροβίων στο τρίχωμά του.
Στόχος των επιστημόνων ήταν να μελετήσουν εάν υπήρχε κίνδυνος οι άνθρωποι να προσβληθούν από μια ασθένεια που είχαν τα τετράποδα ζώα. Οι Ελβετοί ερευνητές ανέλυσαν το τρίχωμα στο λαιμό 30 σκύλων, τους οποίους υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία, και έκαναν το ίδιο με το δείγμα από τη γενειάδα 18 ανδρών. Στη συνέχεια έκαναν σύγκριση των αποτελεσμάτων.
«Οι ερευνητές βρήκαν ένα σημαντικά υψηλότερο φορτίο βακτηρίων σε δείγματα που λήφθηκαν από ανδρικές γενειάδες σε σύγκριση με το τρίχωμα των σκύλων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Αντρέας Γκουτσάιτ από την ελβετική κλινική Hirslanden, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι όλοι οι γενειοφόροι άνδρες, ηλικίας 18 έως 76 ετών, είχαν πολύ υψηλά επίπεδα μικροβίων, ωστόσο μόνο 23 από τους 30 σκύλους είχαν υψηλά επίπεδα μικροβίων. Οι υπόλοιποι είχαν μέτρια επίπεδα μικροβίων.
Επτά από τους συνολικά 18 άνδρες «φιλοξενούσαν» στα γένια τους μικρόβια που αποτελούσαν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
«Με βάση τα ευρήματα αυτά, τα σκυλιά μπορούν να θεωρηθούν πιο καθαρά σε σύγκριση με τους γενειοφόρους άνδρες», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης.
Τη μελέτη αυτή, ωστόσο, δεν είδαν όλοι με καλό μάτι. Ο Κιθ Φλετ, ιδρυτής της ομάδας «Απελευθέρωσης της Γενειάδας» (Beard Liberation Front), που αντιτίθεται στις διακρίσεις ενάντια στους γενειοφόρους, αμφισβητεί την έρευνα.
«Νομίζω ότι μπορείς να βρεις πολλά δυσάρεστα πράγματα παίρνοντας δείγματα από τα μαλλιά και τα χέρια των ανθρώπων και εξετάζοντάς τα. Δεν πιστεύω ότι τα γένια είναι ανθυγιεινά», τόνισε και εκτίμησε ότι όλες αυτές οι αρνητικές ιστορίες για τα γένια υποδηλώνουν ότι πρόκειται για πογονοφοβία και τίποτε άλλο.