Οι Περιηγητές Μεσσηνίας εξορμούν στην Αμπελιώνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι Περιηγητές Μεσσηνίας εξορμούν το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 στην Αμπελιώνα.

Ένα διήμερο γεμάτο φύση, πράσινο, χαλάρωση και πολλές συγκινήσεις, με άλλα λόγια μια πραγματική απόδραση στη φύση!!!

1η μέρα:

Μονοπάτι του Πάνα

Συνδέει το χωριό της Νέδας με το Ιερό του Πανός στη Μπερέκλα, καθώς και με τις Άνω Καρυές και το Ιερό του Διός.

Ώρες πορείας: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: Α+

2η μέρα:

Νέδα – Αμπελιώνα – Επικούριος Απόλλωνας

Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Νέδα, που παλαιότερα ονομαζόταν Μπέρεκλα. Η πρώτη κατάβαση γίνεται από ένα μονοπάτι που καλύπτεται από μεγάλα πουρνάρια. Οι παλαιότεροι κάτοικοι, που χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα μονοπάτια αυτά, εκμεταλλεύονταν τη σκιά των πουρναριών ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδρομή, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Στο τέρμα της κατηφόρας υπάρχει ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το λεγόμενο Μπερεκλέικο γεφύρι. Ακολουθεί ένα πέρασμα κάτω από τη σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα, που οδηγεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Εδώ κυριαρχούν τα πλατάνια και η πορεία γίνεται κατά μήκος του ρέματος, δίπλα σε τρεχούμενα νερά και κάτω από πλούσια σκιά. Μετά από λίγη ώρα πορείας, η διαδρομή φτάνει στην πηγή Τρίτσελι. Από την πηγή Τρίτσελι το μονοπάτι συνεχίζει μέχρι την πλατεία της Αμπελιώνας. Το όνομά του το χωριό το οφείλει στα αμπέλια που καλλιεργούνταν εδώ τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα η καλλιέργεια αμπελιού είναι ελάχιστη.

Συνεχίζοντας την πορεία, και αφήνοντας πίσω την Αμπελιώνα, το μονοπάτι εισέρχεται αυτή τη φορά σε ένα ιδιαίτερα πυκνό καστανοδάσος. Η ανηφοριά είναι ευχάριστη, κάτω από πλούσια σκιά τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Βγαίνοντας από το δάσος, η θέα μαγεύει. Φαίνονται το Λύκαιον όρος και το Τετράζι, τα οποία περικλείουν την περιοχή. Το ψηλότερο σημείο του μονοπατιού βρίσκεται στη θέση Σταυρούλι, απ’ όπου μπορεί κανείς να επιλέξει να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου (Αγιανάκωβος όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι), την πηγή Φιλιατρό ή την κορυφή Βίγλα.

Το μονοπάτι διασχίζει το μικρό οροπέδιο, ανάμεσα σε αιωνόβιες δρύες, όπου διακρίνονται αμέτρητες ξερολιθιές και πολλά αλώνια, που μαρτυρούν τον μόχθο των παλαιότερων κατοίκων και την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν κάθε σπιθαμή του εδάφους για καλλιέργεια. Από την περιοχή Ποντίκα, η διαδρομή γίνεται κατηφορική έως το χωριό Σκληρού. Εκεί δίνεται η επιλογή προσέγγισης του χωριού μέσω χωματόδρομου ή μέσω του ρέματος, το οποίο καλύπτεται από πλατάνια. Στο χωριό Σκληρού υπάρχει άγαλμα του Νικόλαου Μποζινάκη, Σκληραίου οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821. Από το χωριό ξεκινάει και ένα φαρδύ, καλό μονοπάτι, που καταλήγει στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Ώρες πορείας: 3Ω 30′

Βαθμός δυσκολίας: Α+

 

Για την κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6947320585 ΒΛΑΧΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – 6980727203 ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

ΑΝΑΧΏΡΗΣΗ: Σάββατο πρωί στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Όθωνος

 

ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ:

Σακίδιο πλάτης, νερό, σνακ, το πεζοπορικά ΜΠΟΤΑΚΙΑ, fleece, αδιάβροχο-αντιανεμικό, ατομικό φαρμακείο και μια αλλαξιά για το δρόμο της επιστροφής.

 

Κόστος συμμετοχής: 35€/άτομο

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:

– τη διαμονή σε ξενώνα

– τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό με Ι.Χ.

– τις διαδρομές