Ομιλία Θανάση Βασιλόπουλου μετά την ορκωμοσία του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική για το Δήμο μας, καθώς μια νέα σελίδα ανοίγεται μπροστά μας. Μία νέα αυτοδιοικητική περίοδος γεμάτη προκλήσεις.

Η σύνθεση, η συνεργασία, η συνεννόηση αποτελούν μονόδρομο για όλους. Τα προβλήματα, άλλωστε, είναι κοινά κι έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Ως Δήμαρχος και ως νέα Δημοτική Αρχή είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία της πόλης και των χωριών μας, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει καταγραφεί και δεν αμφισβητείται.

Όλοι μαζί, πρέπει να προσθέσουμε στην κοινή προσπάθεια. Να συμβάλουμε στην  επιτάχυνση της προόδου. Να καλλιεργήσουμε όλες εκείνες τις ιδέες, που μπορούν να απογειώσουν την περιοχή μας.

Συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι και πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας. Έχω και άλλη φορά επισημάνει ότι ο Δήμος μας έχει ικανά στελέχη με πολλές δυνατότητες. Στόχος μας, χωρίς προκαταλήψεις, η συνεργασία με τα ικανά στελέχη, για να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους συνδημότες μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Κανείς δεν περισσεύει και ως Δημοτική Αρχή να είστε βέβαιοι ότι όλοι όσοι επιθυμούν, θα αξιοποιηθούν, ακόμα και σε θέσεις ευθύνης. Είναι μία δέσμευση που προεκλογικά έδωσα και που πιστεύω βαθιά.

Είναι η ώρα να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν.

Στο Δήμο Καλαμάτας δεν πρέπει να ανθήσει ο λαϊκισμός και είμαι βέβαιος ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα κρατήσει σε υψηλό επίπεδο κάθε συζήτηση.

Στόχος μου, το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν και παραμένει το κυρίαρχο όργανο, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικής και όχι έναν τόπο άγονων αντιπαραθέσεων χάριν της επικοινωνίας.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση και καθήκον, από τη θέση του ο καθένας, να υπηρετήσουμε τον τόπο αυτό και τους δημότες του Δήμου Καλαμάτας, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους.

Την προεκλογική περίοδο, κάθε συνδυασμός προσπάθησε και ανέδειξε, με βάση τις προτεραιότητες που έθετε, τα προβλήματα που κατά την εκτίμησή του αντιμετωπίζει η πόλη.

Τώρα ξεκινά η περίοδος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά την οποία καλούμαστε να συγκλίνουμε άμεσα, σε όσα θέματα συμφωνούμε, και να εργαστούμε από κοινού για το καλό του Δήμου μας, τώρα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πράξεις.

Σας καλώ να σταθούμε στην ίδια πλευρά, δρομολογώντας όλα εκείνα που ο τόπος απαιτεί. Σας καλώ να εργαστούμε για έναν καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Έχοντας ως βάση το μεγάλο έργο, το οποίο έχει συντελεστεί τα προηγούμενα έτη στον Δήμο μας, οφείλουμε και πρέπει να καινοτομήσουμε, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανθρώπινο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η νέα, σύγχρονη αντίληψη τόσο για την πόλη όσο και για τις Κοινότητες του Δήμου μας.

Οφείλουμε να παρέμβουμε στην διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας της πόλης,  αναδεικνύοντας το παράκτιο μέτωπο.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο μας ως έναν ιδανικό προορισμό, 365 ημέρες το χρόνο.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, στην προβολή των σπουδαίων αρχαιολογικών μας χώρων και στην υποστήριξη των μεγάλων αθλητικών, αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων .

Οφείλουμε να προωθήσουμε τις νέες τεχνολογίες παντού. Από την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών μέχρι την ψυχαγωγία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή.

Οφείλουμε να είμαστε ένας Δήμος αλληλέγγυος και ανθρώπινος, με έμφαση στην κινητικότητα και τις λειτουργίες του.

Οφείλουμε να είμαστε ένας Δήμος προσβάσιμος και καθαρός, που προάγει τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό, ενισχύει την καλλιτεχνική παιδεία, στηρίζει την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, προβάλλει τα τοπικά προϊόντα.

Οφείλουμε να υλοποιήσουμε όσα έργα χρειάζονται για την εξασφάλιση της αυτάρκειας σε νερό, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να προχωρήσουμε σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας: οδοποιίας, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, αλλά και δομών υπηρεσιών εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, καθώς και των επισκεπτών.

Η επόμενη μέρα στο Δήμο Καλαμάτας μας καλεί όλους να συνεργαστούμε, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Οι συνεργασίες, λοιπόν, είναι επιβεβλημένες, με την Εκκλησία, με την Περιφέρεια, με την Πολιτεία, με τους άλλους Δήμους, με τα επιστημονικά ιδρύματα, με τους φορείς του Νομού μας, με όλους τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τους πολίτες.

Συνδημότες και συνδημότισσες,

Συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί,

Φίλες και φίλοι,

Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του Δημάρχου Καλαμάτας, σας υπόσχομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που μόλις έδωσα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και σε καθέναν από σας χωριστά.

Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, αλλά και όσοι θα υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, σε καθημερινή βάση θα είμαστε στη διάθεση κάθε συνδημότη μας.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών που επωμιστήκαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.

Και στο σημείο αυτό καλώ όλους τους συνδημότες μας, ανεξάρτητα τι ψήφισαν ή ποιον στήριξαν, να σταθούν δίπλα μας, όχι σε μας, στο Δήμο Καλαμάτας, να γίνουν αρωγοί, συμπαραστάτες, προκειμένου όλοι μαζί να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ για την εκλογή τους όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους και τοπικούς Συμβούλους, όλων των δημοτικών παρατάξεων. Να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή θητεία. Και να επαναλάβω ότι:

Προτεραιότητα μας αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας,

Προτεραιότητα μας αποτελεί η συνέχιση και, κυρίως, η ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου μας,

Προτεραιότητα μας αποτελεί η εξυπηρέτηση των αναγκών των συνδημοτών μας.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.