Ομιλία Κοζομπόλη στη Βουλή για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, την ιθαγένεια και τις διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, Τρίτη 19/03, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»

Εμβληματικές χαρακτήρισε η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, την ιθαγένεια και τις διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρατήρησε ότι παρότι έχουμε επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα, στο Σύνταγμά μας, σε πληθώρα νομοθετημάτων, αλλά και σε ευρωπαϊκές συμβάσεις που η χώρα μας έχει κυρώσει, η ουσιαστική ισότητα των φύλων παραμένει ζητούμενο.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας παραμένει μεγάλο,  οι γυναίκες αμείβονται με το 78% των αμοιβών των ανδρών, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένει μικρή. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να έχουμε νομική ισότητα, αλλά πρέπει να στοχεύουμε και στην πραγματική ισότητα μεταξύ, γυναικών και ανδρών και γι’ αυτό είναι αναγκαίοι μηχανισμοί υποστήριξης. Για το λόγο αυτό θεσπίζονται διατάξεις που δεν είναι διακηρυκτικές, αλλά προβλέπουν πολιτικές, μέτρα και δράσεις που θα υλοποιούνται από την  Πολιτεία, την κοινωνία των πολιτών, και από τις  συλλογικές οργανώσεις και που η εφαρμογή τους θα ελέγχεται.

Κάθε Υπουργείο πρέπει να παρουσιάζει υποχρεωτικά, σε ετήσια βάση, έκθεση με δράσεις, μέτρα και προγράμματα, αλλά και αποτίμηση της προόδου προς την ουσιαστική ισότητα. Όπως η προώθηση της ισότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη δημόσια υγεία, στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ο.κ. Τέτοια δράση είναι η πρωτοβουλία του  υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την σύσταση τμημάτων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών, στην ελληνική αστυνομία.

Θεσμοθετούνται  κίνητρα, όπως η επιβράβευση επιχειρήσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που διακρίνονται για την εφαρμογή πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των εργαζομένων ανδρών και γυναικών, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων.

Σημαντικές είναι οι διατάξεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα ΜΜΕ, στη διαφήμιση, και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για  την επιβολή κυρώσεων, όπως πρόστιμα, αναστολή αδειών, στην περίπτωση που οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των προτεινομένων διατάξεων. Προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής στήριξης, και  φιλοξενίας των γυναικών, θυμάτων έμφυλης βίας, και η γραμμή SOS. Με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής της γυναίκας στην πολιτική, θεσπίζεται η αύξηση του  ποσοστού των υποψηφίων γυναικών σε 40% αντί του ισχύοντος 1/3, στα ψηφοδέλτια  των βουλευτικών εκλογών, ενώ θεσπίζεται η υποχρέωση για εκπροσώπηση σε ποσοστό 30% στην σύνθεση των συλλογικών οργάνων της διοίκησης.

Σημαντικές είναι οι διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών πολιτογράφησης, που συντομεύουν το χρόνο απονομής ιθαγένειας ενώ ρυθμίζεται το θέμα των ανιθαγενών Ρομά, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, από γονείς με μακρά παρουσία στην χώρα μας. Συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη φαινομένου της ανιθαγένειας, αλλά και της πρόληψης της εγκληματικότητας και ασφάλειας της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να έχουμε δίπλα μας αόρατους ανθρώπους, στο περιθώριο της ζωής, χωρίς  δικαιώματα, όνομα και ταυτότητα. Τους ωθούμε στο έγκλημα.

Τέλος με τις διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, αίρονται αδικίες, πολλές από τις οποίες οφείλονται στο καθεστώς διαθεσιμότητας που είχε θέσει ομάδες εργαζομένων ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μητσοτάκης, όπως οι σχολικοί φύλακες, και οι δημοτικοί αστυνομικοί, που αποκαθίστανται. Εξομοιώνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι με τους δημοσίους υπαλλήλους και ενισχύονται τα ΚΕΠ. Αλλάζει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου των κοινοτήτων και αυξάνεται το όριο των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Σχετικά με την  διάταξη για άρση της αναστολής των προσλήψεων πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ρουσφετολογική, η κυρία Κοζομπόλη τόνισε ότι πρόκειται, αφ’ ενός για την πλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν ιδιαίτερα από εποχικές ανάγκες (όπως οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης, παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα, ναυαγοσώστες), για να μπορεί να λειτουργήσει τη τοπική αυτοδιοίκηση, έως την 1η Οκτώβρη  που θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, και αφ΄ετέρου για προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί πολλούς μήνες πριν, μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς να έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα, όπως η προκήρυξη 3Κ, που αφορά μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα. Αυτό το γνωρίζει η ΝΔ, αλλά θέλει να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες. Την είσοδο των εργολάβων στις πολύ κρίσιμες λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.