H Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων που προγραμματίζεται στην Καλαμάτα μεταξύ 27 και 29 Απριλίου, στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 της οποίας φέτος η Ελλάδα έχει την επίσημη καμπάνια, προσφέροντας στο Καλαματιανό κοινό με ελεύθερη είσοδο σε πρώτη προβολή τον Γιό της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, την προσφάτως βραβευμένη ως καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Η Καλαμάτα συμπεριλαμβάνεται στις 12 πόλεις της χώρας μας στις οποίες θα διοργανωθούν εκδηλώσεις από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Καλαμάτας με συνδιοργανωτές το Νοσοκομείο Καλαμάτας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας και την ευγενική υποστήριξη τοπικών φορέων από όλους τους τομείς της κοινωνίας, με στόχο η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσµιας Ηµέρας Εθελοντή Αιµοδότη 2018 “να αποτελέσει µία ευκαιρία για την προσέλκυση νέων εθελοντών αιµοδοτών, την ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιµοδότες και τη μετάγγιση στη νέα γενιά αιµοδοτών της ιδέας της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας”.
Ο Γιός της Σοφίας
Drama | 2017 | Gr, Fr, Bg | 111΄
σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
παίζουν: Βίκτορ Κόμουτ, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Θανάσης Παπαγεωργίου
21:30 | αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας | Είσοδος ελεύθερη
Ο 11χρονος Μίσα, με το όνομα της μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, έρχεται από τη Ρωσία στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για να συναντήσει την μητέρα του Σοφία. Η Σοφία έχει παντρευτεί εν αγνοία του, τον ηλικιωμένο κύριο Νίκο, σε μια προσπάθεια να φτιάξει για το γιό της ένα σπιτικό σε μια ξένη χώρα.
Η Ελίνα Ψύκου δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ιστορία για την αέναη αναζήτηση της αγάπης και της αποδοχής σε ένα αυστηρά οριοθετημένο, όσο και βίαια μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η φαντασία μοιάζει να είναι το τελευταίο καταφύγιο.
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Tribeca (συν-ιδρυτής ο Ρόμπερτ ντε Νίρο), στη Νέα Υόρκη το 2017, όπου και απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Καλύτερης Ταινίας. Εν συνεχεία προβλήθηκε σε μια σειρά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο, όπου απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας CICAE από τη Διεθνή Ένωση Καλλιτεχνικών Αιθουσών και το Φεστιβάλ Eurasian Bridges στη Γιάλτα, όπου απέσπασε το Grand Prix της διοργάνωσης.
Η ταινία απέσπασε 5 βραβεία από τις 13 συνολικά υποψηφιότητες, τα περισσότερα βραβεία από κάθε άλλη ταινία, κυριαρχώντας στις κορυφαίες κατηγορίες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018. Αναδείχθηκε καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, με την Ελίνα Ψύκου να κερδίζει δύο χρυσά αγαλματίδια (σκηνοθεσίας, σεναρίου), ενώ ο ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου β’ αντρικού ρόλου και η Πηνελόπη Βαλτή με το βραβείο σκηνογραφίας.