Ο Διον. Γεωργογιαννόπουλος γράφει για τον ποιητή Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπητοί αναγνώστες.

Στο παρόν γράφημα θα κάνω λόγο για κάποιον πολύ σπουδαίο άνθρωπο και φίλο μου, τον ποιητή Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλο.

Δεν κατάγεται από την Πελοπόννησο, αλλά από μακριά. Είναι νέος, ταλαντούχος, αξιαγάπητος και πολλά υποσχόμενος στο χώρο των γραμμάτων. Νέος στην ηλικία, το επισημαίνω, καθώς η προσωπικότητα και το έργο του προσδίδουν στον συγκεκριμένο συγγραφέα την ωριμότητα και τη σύνεση που επάξια έχει κερδίσει.

Γεννήθηκε στο όμορφο Καρπενήσι, στο νομό Ευρυτανίας, το έτος 1993. Από μικρός είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες, και από την εφηβεία του έγραφε ποιήματα.

Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 2016. Οι γνώσεις του πολύπλευρες. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεολογικού, Ιστορικού, Φιλοσοφικού, Παιδαγωικού και Πολιτιστικού χαρακτήρα.

Είναι διπλωματούχος ECDL και της Αγγλικής γλώσσας. Γνωρίζει Λατινικά και Εβραϊκά. Είναι κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής μουσικής και Αγιογραφίας.

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για άνθρωπο με πλούσια μόρφωση. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι φίλος του. Γιατί ο Θεοφάνης είναι ευχάριστος άνθρωπος. Απλός, προσιτός και μετρημένος.

Αγαπά το διάβασμα. Η παρέα του ευχάριστη, ο λόγος του μεστός, εμπλουτισμένος από τις γνώσεις και την καλλιέργεια του. Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα για τον λαμπρό αυτό νέο. Θα αρκεστώ σε αυτά ως προς τον άνθρωπο. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Θεοφάνη. Να περάσουμε στα έργα του. Έχει γράψει βιβλία.

Πρώτο του βιβλίο, η Ποιητική συλλογή Αειθαλές σκίρτημα, Εκδόσεις Όστρια, 2016, και πολλά ποιήματα σε διαδικτυακές σελίδες, περιοδικά, κάποια έχουν διαβαστεί σε εκπομπές όπως το la vita radio και η Ρωγμή του Λόγου, έχει συμμετάσχει στο Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο του 2017, αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη κ.α.

Δεύτερο βιβλίο του, ο Τελευταίος Ασπασμός, συλλογή διηγημάτων, Εκδόσεις Όστρια, 2017. Έχει γράψει και τρίτο βιβλίο, σε συνεργασία με τη φιλόλογο και συγγραφέα Στέλλα Σουραφή, με τίτλο η Εκπλήρωση του Ανεκπλήρωτου, από τις εκδόσεις, Άνεμος Εκδοτική, 2018.

Τα περισσότερα από τα έργα του τα διακρίνουν η καλλιέργεια, τα υψηλά ιδανικά, η γλυκειά μελαγχολία, που δεν είναι απαισιόδοξη, κρύβει μέσα της ελπίδα, ο φιλοσοφημένος λόγος, η ώριμη σκέψη, η αγάπη για τη φύση και τον άνθρωπο.

Περιέχουν διδάγματα. Επιπλέον, ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος είναι αρθρογράφος στη Λογοτεχνική στήλη της εφημερίδας Ευρυτανικά Νέα.

Αναζητώντας τιμωρία | Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος |

Σ’ έναν κόσμο που διαιρείται αέναα

για σύνορα, θρησκείες και φυλές

σ’ ένα μόνο έμεινα πιστός… στον Έρωτα!

Είναι ο μόνος που αφαιρεί προσθέτοντας…

Τα μαθηματικά σπούδασα κοντά Του.

Κοιτώντας Τον στα μάτια

πότε με επιβράβευε, πότε με τιμωρούσε…

Θαρρώ πως οι τιμωρίες του, ήσαν από μέλι καμωμένες

όσο με μάλωνε τόσο Τον δοξολογούσα

κι όσο με τιμούσε τόσο απομακρυνόμουν…

Σαν αισθανόμουν πως ταίριαζαν τα χνώτα μας

πάλευα να σβήσω τις πράξεις

αγωνιζόμουν να κάμω λάθη

έλιωνα για να μ’ εξορίσει

ως τον πιο ανεπίδεκτο μαθητή Του.

Δεν λογάριασα ποτέ να φύγω… έχοντας την ψευδαίσθηση

πως δάμασα τον Αδάμαστο!

Λογίζομαι απλώς ως μάρτυρας Του…