Ο “Κλεισθένης 1” και η απλή αναλογική συζητήθηκαν στο Δ.Σ. Τριφυλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μικρή Βουλή θύμιζε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας για την λήψη απόφαση στήριξης του ψηφίσματος της Κ.Ε.Δ.Ε για το νομοσχέδιο Κλεισθένης 1 όπου αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων οι παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Τάκης Κατσίβελας έκανε περιγραφή του νομοσχεδίου σχολιάζοντας τις επιμέρους παραμέτρους που σύμφωνα με τον ίδιο δεν οδηγούν σε ριζοσπαστικές αλλαγές τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι “μικρά και τα ταπεινά της κίνητρα της Κυβέρνησης καθώς ο λαός οφείλει να γνωρίζει τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται πριν τις εκλογές” υπονοώντας ότι το νομοσχέδιο προσφέρει στην διαδικασία των εκλογών με την εκλογή εδρών και σχηματισμό των νέων Δημοτικών συμβουλίων ότι θα γίνουν παζάρια και συναλλαγές.

Το διακύβευμα εξήγησε ότι “με το εκλογικό σύστημα καθίσταται αμφίβολη η διακυβέρνηση καθώς θα δημιουργηθούν αδιέξοδα στην λήψη αποφάσεων χωρίς να γίνονται εκβιασμοί” φέρνοντας ως παράδειγμα γειτονικούς Δήμους που είχαν θέμα με την ψήφιση Προυπολογισμών ενώ εισηγήθηκε όπως το Σώμα να αποδεχθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕ

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στάθης Ανδρινόπουλος έθεσε καίριες ερωτήσεις για το θέμα καθώς ο Δήμος δεν πήγε με συλλογική απόφαση στην ΚΕΔΕ ενώ έκανε ιστορική αναδρομή στις δηλώσεις πριν το Καλλικράτη κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ όπου εισηγήθηκαν τα ίδια μέτρα με τα σημερινά χωρίς όμως να τα υλοποιηθούν ποτέ.

Ο κ. Ανδρινόπουλος συμφώνησε με την απλή αναλογική και την ενοποίηση ψηφοδελτίων σε διαμερίσματα κάτω των 500 κατοίκων, με το θεσμό του ελεγκτή νομιμότητας και υπέβαλε την πρόταση για 1 ψηφοδέλτιο με υποψήφιους Δημάρχους και 1 με συμβούλους, όπως και την διαμόρφωση ψηφοδελτίων με παρατάξεις που λαμβάνουν το 5% ώστε να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΞΕΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Καταπέλτης ήταν από την ελάσσονα μειοψηφία η Γιάννα Μαραβελή η οποία άσκησε κριτική στην μικροπολιτική δεκαετιών που είχε δέσμια την τοπική κοινωνία τονίζοντας ότι “το νομοσχέδιο ξεβολεύει τους ηγεμόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης την ώρα που η κοινωνία χρειάζεται συγκλίσεις και κυρίως διαφάνεια”. Άσκησε κριτική μάλιστα στην άσκηση εξουσίας από τις πλειοψηφίες χωρίς να υπολογίζεται η δυναμική της κοινωνίας και των πολιτών.

Ο Σαράντος Κουκούμης μίλησε για αφαίμαξη των δημοτών με νέους φόρους και τους επιχειρηματίες να αλωνίζουν στις υπηρεσίες των Δήμων. Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος σε σύντομη αναφορά του για το θεσμό ώστε να προχωρήσει ο τόπος.

Τοποθετήσεις έκαναν μεταξύ άλλων Αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της μειοψηφίας πριν το τέλος της συνεδρίασης,ενώ την συζήτηση παρακολούθησαν και πρόεδροι κοινοτικών διαμερισμάτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ