Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι όλος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες μια οικονομικής κατάρρευσης που μόνο με πολεμική οικονομία μπορούν να αντιμετωπισθούν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε ηχηρή παρέμβαση προχώρησε ο Μάριο Ντράγκι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των 27 ηγετών της Ε.Ε., λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε αναλόγως».

Σε άρθρο του, o τέως επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για αναπόφευκτη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία και για ανάγκη αποφυγής μιας συστημικής κρίσης μέσω συντονισμένων παρεμβάσεων, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν τον ιό μέσω των συστημάτων υγείας είναι γενναιόδωρη και αναγκαία, ωστόσο οδηγούν σε τεράστιο και αναπόφευκτο οικονομικό κόστος.

Κάθε μέρα, οι οικονομικές ειδήσεις δείχνουν επιδείνωση και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν απώλειες εισοδήματος, προχωρώντας σε απολύσεις. Μια βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να δράσουμε με αρκετή δύναμη και ταχύτητα για να αποτρέψουμε την ύφεση, για να μην εξελιχθεί σε συστημικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος χρεοκοπιών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στους Financial Times.

Πολύ υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αποτελέσουν μόνιμο χαρακτηριστικό των οικονομιών και θα συνοδεύονται από υψηλό ιδιωτικό χρέος. Είναι ο σωστός ρόλος του κράτους να δανειστεί και να αυξήσει το χρέος για να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία από κραδασμούς, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι.

«Προτεραιότητα δεν πρέπει να αποτελεί μόνο η αναπλήρωση των εισοδημάτων για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους από το να χάσουν την εργασία τους πρωτογενώς, να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Εάν δεν το κάνουμε, θα βγούμε από αυτή την κρίση με μόνιμα χαμηλότερη απασχόληση και παραγωγική ικανότητα», προειδοποίησε ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τα επιδόματα απασχόλησης και ανεργίας και η αναβολή των φόρων είναι σημαντικά βήματα που έχουν ήδη λάβει πολλές κυβερνήσεις. Αλλά η προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής ικανότητας σε μια περίοδο δραματικής απώλειας εισοδήματος απαιτεί άμεση υποστήριξη της ρευστότητας.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη εισαγάγει μέτρα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται. Ωστόσο, χρειάζεται πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.

«Ενώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικές οικονομικές και βιομηχανικές δομές, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουμε αμέσως σε κάθε πρόβλημα της οικονομίας είναι να κινητοποιήσουμε πλήρως το σύνολο των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους. 

Και πρέπει να γίνει αμέσως, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις», σημείωσε. Ειδικότερα, οι τράπεζες επεκτείνονται σε ολόκληρη την οικονομία και μπορούν να δημιουργήσουν χρήματα άμεσα, επιτρέποντας το άνοιγμα πιστωτικών διευκολύνσεων.

«Οι τράπεζες πρέπει να δανείζουν γρήγορα κεφάλαια με μηδενικό κόστος εταιρείες που είναι έτοιμες να διασώσουν θέσεις εργασίας. Το κεφάλαιο που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος πρέπει να παρέχεται από την κυβέρνηση με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.

Επιπλέον, το κόστος αυτών των εγγυήσεων δεν θα πρέπει να βασίζεται στον πιστωτικό κίνδυνο της εταιρείας που τις λαμβάνει, αλλά θα πρέπει να είναι μηδενικό, ανεξάρτητα από το κόστος χρηματοδότησης της κυβέρνησης που τις εκδίδει», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Συνεπώς απαιτεί τα κράτη να αναλάβουν εξολοκλήρου την χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Απαιτεί δηλαδή το «τύπωμα» χρήματος. Αυτό που κάνουν χωρίς ενδοιασμούς οι ΗΠΑ που «τυπώνουν» αφειδώς δολάρια αδιαφορώντας για το αν αυξάνεται το δημόσιο χρέος τους.

Εν ολίγοις ο Μ.Ντράγκι ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγων αυτό το οποίο απεχθάνεται η Άγκελα Μέρκελ.

Προσπαθεί να πείσει το γερμανικό λόμπι για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, γιαυτό και μιλάει για στήριξη μεταξύ των Ευρωπαίων αλλά οι Γερμανοί φαίνεται να ζουν στο δικό τους κόσμο.

Πιστεύει ότι το μέλλον της Ευρωζώνης είναι ήδη «κόκκινο». «Το κόστος της διστακτικότητας ίσως αποδειχθεί μη αναστρέψιμο», τονίζει.

Θεωρεί απαραίτητο να μην «μετρήσουν» τα χρέη που θα δημιουργηθούν λόγω του κορωνοϊού. «Για την απώλεια εισοδήματος αυτή τη φορά δεν ευθύνονται αυτοί που θα την υποστούν», σημειώνει για να μην υπάρξουν δικαιολογίες όπως τότε που έλεγαν πως φταίει η Ελλάδα συνεπώς πρέπει να τιμωρηθεί (και τιμωρήθηκε για μια δεκαετία και τώρα ισοπεδώνεται ξανά από τον κορωνοϊό).

Θεωρεί ότι μόνο οι τράπεζες, μπορούν να δημιουργήσουν χρήμα άμεσα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι που το καταλάβαμε πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα που η οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει «κεφάλι» λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.