Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε με τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο την προγραμματική σύμβαση για τη Μονή της Δίμιοβας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η προγραμματική σύμβαση για το με προϋπολογισμό 1.213.707 ευρώ έργο αποκατάστασης της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Δίμιοβα υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον μητροπολίτη Χρυσόστομο το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Μητρόπολης Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Σε σύντομες δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στη συνέχεια, σημείωσε ότι το εν λόγω έργο αποτελούσε δέσμευση τόσο προς τον μητροπολίτη, όσο και προς τους Μεσσήνιους γενικότερα, επισημαίνοντας πως το εν λόγω μοναστήρι δεν αποτελεί μόνο θρησκευτικό αλλά και ιστορικό χώρο, καθώς έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως εγκρίθηκαν από το συμβούλιο δημοσίων έργων οι μελέτες που αφορούν στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αφ’ ενός των γραφείων της Μητρόπολης Μεσσηνίας και αφ’ ετέρου του κτηρίου του Ασύλου Ανιάτων.

Εξ άλλου, ο Π. Νίκας επανήλθε στο θέμα της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, λέγοντας ότι το έχει συζητήσει μέχρι τώρα δύο φορές με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη:

“Θα πρέπει να ασχοληθεί το υπουργείο και το ΚΑΣ και να καταλήξουν αν υπάρχουν ή όχι αρχαιολογικά ευρήματα. Αν υπάρχουν ας υιοθετηθεί η πρόταση του αείμνηστου Πέτρου Θέμελη και να κηρυχθεί η περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος και να ερευνηθεί. Αν όμως δεν υπάρχουν, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος. Δεν μπορεί να υφίσταται η κατάσταση αυτή σε έναν χώρο, θρησκευτικό αλλά και τουριστικό” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκας, τόσο για το συγκεκριμένο έργο, όσο και για τη γενικότερη συνδρομή της Περιφέρειας τα τελευταία τέσσερα χρόνια προς την Εκκλησία και τα μνημεία της.