Καυτό καλοκαίρι με πολιτικές προεκτάσεις αναμένεται να λάβει η πολύκροτη υπόθεση του Κυπαρισσιακού κόλπου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος που αναμένεται ίσως αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης για την περιοχή δημιουργώντας ζώνες προστασίας στα όρια Εθνικού πάρκου και όχι μόνο.
Πριν εκπνεύσει ο Μάιος μάλιστα ο κ. Φάμελος δήλωνε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’, ότι έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα καθορίσει τον Κυπαρισσιακό ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις, τους όρους αλλά και τους περιορισμούς στη δόμηση, καθώς είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία ώστε να προχωρήσει η έκδοσή του.
ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΩΣ ΚΑΙΑΦΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΔΕΝ;
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το επεξεργασμένο σχέδιο του Συμβουλίου επικρατείας θα δοθεί στους φορείς μέσω του αρμόδιου υπουργείου πριν λάβει την μορφή διατάγματος. Ωστόσο παρά τις παρατηρήσεις των παραλιακών Δήμων του Κυπαρισσιακού κόλπου, το σχέδιο σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες θα προβλέπει οριοθέτηση μιας ζώνης από το λιμάνι της Κυπαρισσίας ως την περιοχή του Καιάφα πάνω από την Ζαχάρω χωρίς οικιστική δόμηση η οποία θα εκτείνεται σε βάθος δεκάδων μέτρων κοντά στα όρια των οδικών αξόνων όπως του εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας-Πύργου.
Παρότι εικάζεται ότι το σχέδιο θα προβλέπει δόμηση στα 10 στρέμματα σε άλλες ζώνες ως το Κατάκολο, τούτο θα αφορά μόνο συγκεκριμένες περιοχές με συγκεκριμένους όρους χρήσης. Αυτό σημειωτέον αποτέλεσε ήδη πάγιο αίτημα των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως για μείωση του ορίου αρτιότητας στη δόμηση των κατοικιών από τα 20 στρέμματα στα 10, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ήπιας μορφής ανάπτυξης.
ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ
Σε περίπτωση που το νέο σχέδιο Προεδρικού διατάγματος επιβάλλει καθεστώς αυστηρής εποπτείας- αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες- για τη περιοχή και την τοπική κοινωνία, ουσιαστικά ναρκοθετείται μια τεράστια έκταση καθώς πάγιο αίτημα ήταν η δημιουργία Περιφερειακού πάρκου στον Κυπαρισσιακό κόλπο στα πρότυπα παρόμοιου πάρκου όπως συνέβη στην Ζάκυνθο.
Μετά την αποκάλυψη μάλιστα ότι η θαλάσσια χελώνα δεν είναι απειλούμενο είδος σε ημερίδα στον Αη Γιαννάκη από έγκριτο νομικό του Συλλόγου Καλονεριτών, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.
Οι βουλευτές των 2 Νομών και ιδίως οι κυβερνητικοί που ορισμένοι έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή για τον αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού από Κρέστενα ως Κυπαρισσία με αφορμή πρόσφατο περιστατικό, ήδη αποτελεί αρνητικό προηγούμενο για τον τόπο. Αλλά και για την Ηλεία όπως έχουν τονίσει οι παραλιακοί Δήμοι η οποία ήδη μαστίζεται από την υπανάπτυξη και την ανεργία….και οδηγείται σε ερημοποίηση..σε περίπτωση που απαγορευθεί οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα…
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΗΔΗ
Να επισημάνουμε ότι το θέμα παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδία Τριφυλιακών συλλόγων και οι σύλλογοι στο Καλονερό με φορείς όπως μας δήλωναν εκτιμούν ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τεθεί ταφόπλακα για την ανάπτυξη στην περιοχή και την προοπτική επιβίωσης των κατοίκων..
Οι σύλλογοι της περιοχής τέλος έχουν τοποθετηθεί ήδη δημόσια ότι επιθυμούν ήπιας μορφής ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου με τα λοιπά είδη του οικοσυστήματος.
Γιάννης Μποζίκας