Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πάνω από 67 εκατομμύρια ευρώ για το οδικό δίκτυο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέχρι τέλος του χρόνου ξεκινάει η εκκίνηση της διαδικασίας για την υλοποίηση του προγράµµατος παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειες, έργο με προϋπολογισμό 67.000.000 ευρώ που θα δηµοπρατηθεί άμεσα από τη διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ υποέργα του θα δημοπρατήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σύντομα αναμένεται στην αρκαδική πρωτεύουσα, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, συνέχισε ο Π. Νίκας, συζητήθηκε η ανάπτυξη δικτύου υδατοδροµίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την παροχή υπηρεσιών υδροπλάνων. Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, “εκκρεμούν αιτήσεις προς έγκριση µε βάση τη νέα νοµοθεσία Ν.4568/2018 που αναφέρονται στην Περιφέρειά μας και προτείνεται να αναλάβουμε συνολικά τη µελέτη δικτύου υδατοδρομίων σε αυτή”.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι στην Περιφέρεια θα δημιουργηθεί μητρώο γεφυρών, στο οποίο θα καταγραφούν τα υφιστάμενα προβλήματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης για το σύνολο των γεφυρών του επαρχιακού και εθνικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η καταγραφή και ο έλεγχος θα γίνει με την υποστήριξη του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης, που εκτίμησε ότι η πρώτη αυτή φάση θα έχει τελειώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για περιβαλλοντική πολιτική αν δεν δούμε το τρένο. Ξοδεύτηκαν στο παρελθόν περί τα 100.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου στην Πελοπόννησο και μετά διώξαμε το τρένο” τόνισε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ενημέρωσε ότι δρομολογείται η αναβάθµιση και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, ενώ μετέφερε τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι “θα υπάρξουν λύσεις”, καθώς υπάρχει στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, ενώ στην επαναλειτουργία του τρένου θα συμμετέχει οικονομικά και η Περιφέρεια.

Οπως αποκάλυψε δε ο περιφερειάρχης, στη συζήτηση μπαίνει επίσης η επαναδραστηριοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής γενικότερα, κατ’ αρχήν μέχρι την Τρίπολη, για φορτηγά τρένα, με σύνδεση με την ΒΙΠΕ της αρκαδικής πρωτεύουσας, ενώ συζητείται, επίσης, η εκχώρηση στην Περιφέρεια της µετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα από το Δερβένι μέχρι την Κόρινθο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αργολίδα -που εν πολλοίς την αφορά η επανελειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Κόρινθο, ο Π. Νίκας ενημέρωσε ότι όσον αφορά την οδική σύνδεση του Ναυπλίου και του Αργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7, η σχετική μελέτη εκπονείται από την Περιφέρεια και το εν λόγω έργο θα ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.