Πλήρη εγκατάλειψη του δήμου στο κάστρο των γιγάντων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την απελπιστική εικόνα του Κάστρου Κυπαρισσίας περιγράφει ένας επισκέπτης και ενεργός πολίτης απευθυνόμενος με επιστολή του στον Δήμαρχο Τριφυλίας για την απαξίωση του Κάστρου των Γιγάντων και με φωτογραφίες που επισυνάπτονται.

Πιο αναλυτικά ο επισκέπτης γράφει προς τον Δήμαρχο:

“Δράττομαι της ευκαιρίας να επικοινωνήσω μαζί σας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μου στην πόλη σας (συγκεκριμένα την 8η Σεπτεμβρίου 2018) και ιδιαιτέρως στον ιστορικό χώρο, του Κάστρου της Κυπαρισσίας.

Μετά λύπης μου διαπίστωσα το μέγεθος της απαξίωσης και της παντελούς έλλειψης φροντίδας για το συγκεκριμένο μνημείο (σας επισυνάπτω τις σχετικές φωτογραφίες).

Ένα μνημείο, το οποίο έχει εξέχουσα θέση όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

Σας παραθέτω απόσπασμα από την ΕΠΙΣΗΜΗ ιστοσελίδα του Δήμου (στην οποία το Κάστρο, προβάλλεται σε περίοπτη θέση).

Αναγράφεται λοιπόν αυτολεξεί:

«Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή. Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου».

ΕΚΑΝΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ....

Να σας πληροφορήσω λοιπόν κ. δήμαρχε, πως το περίφημο «κόσμημα» θυμίζει πλέον θλιβερό τοπίο!

Ο επισκέπτης που θα επιχειρήσει να απολαύσει την «ανεπανάληπτη θέα», θα διαπιστώσει με έκπληξη τα εξής:

  • Σωροί σκουπιδιών να βρίσκονται σκορπισμένοι σε κάθε γωνία.
  • Από τον υπερχειλίζων κάδο της εισόδου, έως τον εντός περιβάλλοντα χώρο, όπου γυρίσει το μάτι του, θα συναντήσει κάθε λογής σκουπίδι, με αποκορύφωμα τον εξωτερικό (περιμετρικά των τειχών χώρο), ο οποίος έχει μετατραπεί σε χωματερή!
  • Μπάζα πεταμένα στην είσοδο του Κάστρου, σκόρπια γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικοί σωλήνες και ξεχαρβαλωμένα παγκάκια στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου, συνθέτουν την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης του συγκεκριμένου μνημείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλην της εισόδου, εγώ προσωπικά, ΔΕΝ εντόπισα άλλο κάδο απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που απεικονίζεται το κανόνι και εντός της κάνης του, υπάρχουν (ακόμη και εκεί) σκουπίδια!

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Θεωρώ περιττό να αναφερθώ στον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς που εγκυμονεί η πληθώρα απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την ΜΗ κοπή και περισυλλογή των ξερών χόρτων.

Εύλογα μου δημιουργήθηκε η απορία, πώς γίνεται σε έναν ιστορικό χώρο, σε έναν χώρο με τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα, να επικρατεί αυτή η ντροπιαστική εικόνα;

Χίλια χρόνια ιστορίας, να προσβάλλονται με τον πιο βάναυσο τρόπο από κάποιους ασεβείς νεοέλληνες και το εξοργιστικότερο όλων, υπό την ΑΝΟΧΗ και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της δημοτικής αρχής!

Αλήθεια, πόσο καιρό έχετε να επισκεφθείτε τον παραπάνω χώρο…;

Σε παλαιότερη (προεκλογική) συνέντευξη είχατε δηλώσει, πως το χειρότερό σας μάθημα κατά την περίοδο των μαθητικών σας χρόνων, ήταν τα αρχαία.

Θα μπορούσα να πω μετά βεβαιότητος, πως η αντιπάθειά σας προς το συγκεκριμένο μάθημα (και σε οτιδήποτε σχετίζεται μ’αυτό), είναι κάτι παραπάνω από εμφανής έως και σήμερα!

Αντιγράφω επίσης από την ίδια συνέντευξη:

«Για να διαφημίσω την Κυπαρισσία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη σύγχρονη τεχνολογία, να προβάλλουμε όλες τις δραστηριότητες μας και να δημιουργήσουμε μεγάλα γεγονότα πολιτιστικά, αθλητικά, περιβαλλοντικά και άλλα τα οποία πρέπει επίσης να προβάλλουμε».

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ...

Και ερωτώ, αυτή είναι η συμβολή σας στον πολιτισμό και το περιβάλλον, που ευελπιστείτε για την πόλη σας κ. δήμαρχε;

Ακόμη και αν δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου η επίβλεψη του εν λόγω μνημείου, εφόσον επικαλείστε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δρώμενα στον συγκεκριμένο χώρο, ΟΦΕΙΛΑΤΕ στα πλαίσια των πιο πάνω δραστηριοτήτων, να ΜΕΡΙΜΝΑΤΕ για τη φροντίδα του ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ.

Με κάθε τρόπο.

Καταφεύγοντας ακόμη και στην εθελοντική δράση.

Έχετε αναρωτηθεί εάν ο πρώτος εθελοντής ήσασταν ΕΣΕΙΣ, επί συνόλου 5.000 και πλέον συμπολιτών σας, πόσοι θα ακολουθούσαν το παράδειγμά σας;

Ενδεχομένως να μην έχετε τη βούληση να πράξετε όσα απορρέουν από τα καθήκοντά σας ή να το θεωρείτε ελάσσονος σημασίας.

Τους συντοπίτες σας και την πλειονότητα των Ελλήνων όμως, τους σκεφτήκατε αν ανέχονται να προσβάλλεται ο πολιτισμός τους κατ’αυτόν τον τρόπο;

Πώς θα αισθάνονταν, βλέποντας στα πρόσωπα των επισκεπτών (Ελλήνων και μη) ζωγραφισμένη την απογοήτευση;

Στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, αντί να θαυμάζουν την εθνική μας κληρονομιά, να έρχονται αντιμέτωποι με τις αυθαιρεσίες των κάθε λογής γραικύλων;

Εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ΝΤΡΟΠΗ για την ανύπαρκτη παιδεία μας, αλλά και ΘΛΙΨΗ για την ανεπάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης…

Ως επίλογο θα επικαλεστώ μία ρήση του Επίκτητου:

«Αν αναλάβεις κάποια θέση που ξεπερνά τις δυνάμεις σου, αφενός θα ρεζιλευτείς αφετέρου θα παραλείψεις να κάνεις αυτό που μπορείς».

Μετά τιμής Χρίστος Τζόλας”.