Πώς θυμόμαστε την επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση συμμετέχει, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στη δράση του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με τίτλο:

«Πώς θυμόμαστε την επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί τους μαθητές να μελετήσουν τα στοιχεία μνήμης το παρελθόντος και επιδιώκει να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή και του αρχειονόμου. Τους βοηθά να αντιληφθούν το πώς η ιστορία αποτυπώνεται στο σήμερα διαμορφώνοντας τις επιλογές μας αλλά και την κοινωνική μας συνείδηση.

Την Παρασκευή 12-2-2021, η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από μαθητές της ΣΤ’ τάξης είχε την πολύτιμη ευκαιρία μέσω τηλεδιάσκεψης να συζητήσει με την κ. Ζέτα Παπανδρέου, καθηγήτρια Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σχετικά με τις μεθόδους της ιστορικής έρευνας, τα εργαλεία του ιστορικού και την διάκριση των πρωτογενών και δευτερογενών πηγών της ιστορίας. Το συντονισμό του προγράμματος έχουν οι εκπαιδευτικοί Παπανικολάου Παναγιώτα και Μάλαμα Βασιλική.

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κ. Παπανδρέου για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση που της έγινε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να βοηθήσει στην εκπαίδευση των νεαρών ιστορικών ερευνητών.