Π.Ε. Μεσσηνίας: Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο για την αποτροπή του κινδύνου πλημμυρών, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μέσω εργολαβιών αλλά και με ίδια μέσα.

Ειδικότερα όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού, έχουν υλοποιηθεί μέσω εργολαβιών τα κάτωθι:

Καθαρισμός χειμάρρου Βία για μήκος 2500 μέτρων, κατάντι του Διαβολιτσίου και για μήκος 2000 μέτρων από Διαβολίτσι προς Αγίους Θεοδώρους και Μοναστηράκι.

Καθαρισμός δύο (2) ρεμάτων στο Παραπούγκι για μήκος 1000 μέτρα.

Καθαρισμός κατά θέσεις του χειμάρρου Αμφύτα.

Καθαρισμός τεχνικών έργων στο οδικό τμήμα Καρνάσι – Αγία Θεοδώρα.

Δημιουργία δύο (2) λεκανών ηρεμίας ανάντι του Καρνασίου.

Μεταφορά 500 σάκων άμμου στην Κοινότητα Καρνασίου για την προστασία επικίνδυνων θέσεων εντός του οικισμού.

Καθαρισμός του χειμάρρου Χάραδρος για μήκος 400 μέτρων, από τη διασταύρωση με την εθνική οδό προς την Ανδανία, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και στην κατεύθυνση προς Μαγούλα.

Καθαρισμός χειμάρρου Αμφύτα στην περιοχή της Ηλέκτρας.

Καθαρισμός Μαυροζούμενας, ανάμεσα της παλαιάς και νέας γέφυρας στην περιοχή Νεοχωρίου Μελιγαλά.

Οι πρόσφατες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, αφορούν τις παρακάτω θέσεις:

Καθαρισμός της τάφρου Λιγδού, ανάμεσα στο πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων και του ποταμού Άρι, κατά θέσεις, στην περιοχή του Πηδήματος.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της λεκάνης απόθεσης φερτών υλών στο Χάραδρο, στο φράγμα πλησίον της εθνικής οδού, για την αποσυμφόρηση της θέσης και τη διευκόλυνση της απορροής.

Καθαρισμός του ποταμού Έπη, για μήκος 2000 μέτρων, από τη διασταύρωση με την 9η επαρχιακή οδό Ριζόμυλος–Κορώνη και με δυτική κατεύθυνση.

Τέλος, σε πρόσφατα δημοσιεύματα, κατόπιν της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, έγιναν αναφορές για απουσία εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι αντιπλημμυρικές εργολαβίες της Περιφερειακής Ενότητας έχουν εργαστεί και σε άλλες περιοχές του νομού. Ειδικότερα για την πόλη της Καλαμάτας έχει καθαριστεί μήκος ρεμάτων περίπου 4 χιλιομέτρων. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν τα ρέματα Πολιτέικο σε μήκος 786 μ., Ρίζος μήκος 154 μ., Αλαφογκρέμι μήκος 112 μ., Λεϊκων μήκος 414 μ., Σφαγεία μήκος 133 μ., Λαγκάδα Ασπροχώματος μήκος 615 μ. και Καραμπογιάς σε μήκος 700 μ.

Σε κάθε περίπτωση, η πόλη της Καλαμάτας και η ευρύτερη περιοχή, απαιτεί 79 εκ. ευρώ έργο για να διασφαλιστεί αντιπλημμυρικά, σύμφωνα και με τη μελέτη του υπουργείου.