Στην Καλαμάτα το πρώτο σκάφος για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έφθασε στην Καλαμάτα, σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, το πρώτο σκάφος ερευνητικής ομάδας, που θα μετάσχει στο διαγωνισμό με τίτλο SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE. Πρόκειται για το σκάφος της πρωτοβουλίας GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ, μαζί με το υποβρύχιό του, που σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να «πέσει» στη θάλασσα, στο λιμένα Καλαμάτας.

Στην Καλαμάτα βρίσκονται μέλη της ομάδας αυτής, καθώς και μέλη της ομάδας του XPRIZE με επικεφαλής την Δρα Jyotika Virmani. Το σκάφος αυτό, όπως και ορισμένα ακόμη, θα κάνει δοκιμές πριν την έναρξη σε λίγες εβδομάδες του διεθνούς αυτού διαγωνισμού, ο οποίος συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

DSCN1837 Medium

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, με σύνολο επάθλων 7 εκατομμύρια δολάρια, 8 ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Οι ομάδες αυτές είναι: PISCES από την Πορτογαλία, Texas A&M Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, KUROSHIO από την Ιαπωνία, ARGGONAUTS – Fraunhofer IOSB από τη Γερμανία, Blue Devil Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, CFIS από την Ελβετία, GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ και Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο.

dhmosievma-bbc Medium

Παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), προβάλλουν από τις 9 Οκτωβρίου 2018 – οπότε έγινε σχετική ανακοίνωση – το διαγωνισμό και το κέντρο του, την Καλαμάτα.