Συμμετοχή του Δημάρχου Καλαμάτας στην παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Αποστολής για Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου από τον Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Matthew Baldwin και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αποστολή για Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις (EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities). Η παρουσίαση απευθυνόταν σε Δημάρχους απ’ όλη την Ευρώπη και σ’ αυτή συμμετείχε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η Καλαμάτα διεκδικεί τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030». Μέσω της εν λόγω αποστολής η Ε.Ε. έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους όσον αφορά τα προγράμματα χρηματοδότησης, τις πολιτικές και τους κανονισμούς, καθώς και άλλες δραστηριότητες με στόχο να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, όπως κράτη μέλη της ΕΕ, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ερευνητικά ινστιτούτα, αγρότες και διαχειριστές γης, επιχειρηματίες και επενδυτές για να δημιουργήσουν πραγματικό και διαρκή αντίκτυπο με την εφαρμογή ολιστικών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέρα με τη μέρα από Ευρωπαϊκές πόλεις είναι τεράστιο, κάτι που αυξάνει το δείκτη δυσκολίας ενόψει της τελικής επιλογής.

Τονίζεται ότι η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται επίσημα να εκκινήσει το Νοέμβριο του 2021, η ολοκλήρωση υποβολής των υποψηφιοτήτων έχει τοποθετηθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022, ενώ η πρώτη φάση της επιλογής θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Είναι κρίσιμο, όπως προέκυψε από την παρουσίαση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Αποστολής, ότι πέραν των πόλεων που αρχικά θα επιλεγούν, θα αναζητηθούν τρόποι σύνδεσης επιπλέον πόλεων στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, δόθηκε η δυνατότητα ερωτήσεων και διευκρινήσεων επί του σχεδίου της Αποστολής, από τους Δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με τα στοιχεία που έως σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί, να αποτελούν και τη βάση για την προετοιμασία που ήδη έχει ξεκινήσει, όσον αφορά τους πυλώνες, τους άξονες και τις θεματικές ενότητες κάθε υποψήφιας πόλης.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Η διεκδίκηση της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για την κλιματική ουδετερότητα αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη πρόκληση. Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που ανεξαρτήτως αποτελέσματος ως Δήμος έχουμε μόνο να κερδίσουμε. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ειδικά από πόλεις του Ευρωπαϊκού βορρά, ωστόσο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κινητοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας προς μια κατεύθυνση που θ’ αποτελέσει μονόδρομο για τις επόμενες δεκαετίες, ενσωματώνοντας από σήμερα στο σχεδιασμό μας όλα εκείνα που επιτάσσουν οι νέες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα και το περιβάλλον».