Συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για ζητήματα μετάκλησης εργατών τρίτων χωρών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το θέμα της μετάκλησης από τρίτες χώρες εργατών προς απασχόληση στην αγροτική κυρίως παραγωγή αποτέλεσε αντικείμενο των συναντήσεων που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων Στάθης Αναστασόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον Νίκο Κασιδάκη, προϊστάμενο του τμήματος Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντικείμενο του οποίου -εκτός της έκδοσης των αδειών διαμονής- αποτελούν και οι μετακλήσεις πολιτών τρίτων χωρών. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία εξέτασης των αιτημάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων που αναζητούν εργατικό προσωπικό και διαπιστώθηκε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων μετάκλησης, εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού λόγω κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και λόγω της υποστελέχωσης των πρεσβειών στις χώρες προέλευσης.

Πέραν των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει για το ζήτημα αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το θέμα των καθυστερήσεων διεκπεραίωσης των αιτημάτων εργοδοτών τέθηκε και σε συνάντηση, χθες Πέμπτη 3 Αυγούστου, του αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη.

Το εν λόγω ζήτημα τέθηκε κατά προτεραιότητα και ως μείζον στην πιο πάνω συνάντηση, με στόχο την άμεση επίλυσή του, είτε με στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό ή με συμβασιούχους, είτε με την παροχή κινήτρων κατά τη διάρκεια των κύκλων κινητικότητας.

Στόχο αποτελεί η επίσπευση των διαδικασιών, δεδομένου ότι ήδη διαφαίνεται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού προς απασχόληση στην καλλιέργεια και συγκομιδή κηπευτικών, ενώ αναμένεται να προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Από πλευράς του υπουργείου υπήρξε δέσμευση ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία συνεννόησης με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύ επείγον αυτό θέμα που έχει προκύψει.

Σχετικά με αυτό το σύνθετο γενικά ζήτημα, κατατέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη στον υπουργό, το πρακτικό εκτίμησης των αναγκών κατά τη διετία 2023 – 2024 για την Π.Ε. Μεσσηνίας σε εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και απασχόληση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, στο οποίο αποτυπώνονται οι απόψεις των φορέων και διατυπώνονται προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας.