Συνάντηση Παν. Νίκα με τον Αναπλ. Υπουργό Αλ. Χαρίτση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
φωτο ΑΡΧΕΙΟΥ

Tο μεσημέρι της Τετάρτης, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση και συζήτησαν σειρά θεμάτων, όπως είναι η οικονομική τακτοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η τηλεμετρία του δικτύου της ΔΕΥΑΚ, η ανακατασκευή του κινηματοθέατρου «Ηλέκτρα», η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας και η πορεία των έργων αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων, που θα κατασκευασθούν με ΣΔΙΤ.

Οι εξελίξεις σχετικά με τα παραπάνω έχουν ως εξής:
1. Το έργο της τηλεμετρίας, προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, εντάχθηκε. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τη ΔΕΥΑΚ, μέσω του οποίου θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα κλοπής νερού, η οποία είναι εκτεταμένη σε κάποιες περιοχές και, κυρίως, ζητήματα που έχουν σχέση με την κατάσταση του δικτύου (διαρροές, βλάβες κ.λπ.) και την άμεση αντιμετώπισή τους. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΕΣΠΑ.
2. Για το Κολυμβητήριο, η πρόταση θα υποβληθεί από το Δήμο στις αρχές Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται από την Πρόσκληση. Η επιλογή για την ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά στη γεωθερμία ή στις αντλίες θερμότητας ή σε συνδυασμό και των δύο. Αυτή τη στιγμή γίνονται σχετικές συζητήσεις στο Δήμο γι’ αυτό το θέμα.
3. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των δημοτικών δρόμων στο Ελαιοχώρι και στα χωριά της περιοχής Αλαγονίας, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς υπάρχει σχετική συνεννόηση μεταξύ των δύο Υπουργείων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στη συνέχεια και περί τις 14.00 έγινε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα στο Δήμο Καλαμάτας. Πρόκειται για έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας καθώς και μικρά και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Η χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων γίνεται με τρόπο που δε θα επιβαρύνει τους Δήμους, αλλά τον κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κρίσιμα ζητήματα και στον τομέα της ύδρευσης, όπως είναι η κατασκευή δεξαμενών και νέων δικτύων, στα ζητήματα αποχέτευσης περιοχών κάτω από 2.000 κατοίκους όπως είναι τα Λαίικα, η Θουρία, ο Άγιος Φλώρος και το Πήδημα, στα ζητήματα αγροτικής οδοποιίας όπου υπάρχουν εκτεταμένες ανάγκες και έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και αναφορικά με σειρά έργων αποχέτευσης ομβρίων εντός της πόλης της Καλαμάτας, όπου θα επικαιροποιηθούν οι σχετικές μελέτες.
Αύριο Παρασκευή και ώρα 13.30 θα γίνει σύσκεψη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Νομικών Προσώπων του Δήμου και ιδίως της ΔΕΥΑΚ, όπου θα δοθούν οδηγίες για την ταχύτερη εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών και για την επικαιροποίηση παλαιών.